latinica  ћирилица
03/10/2024 |  21:24 ⇒ 21:55 | Autor: RTRS

Višković: Redovnost isplata demantuje opoziciju i njihove tvrdnje o praznom budžetu (VIDEO)

Tvrdnje opozicije da je budžet Republike prazan, a Srpska pred bankrotom su neutemeljene, o čemu svjedoči i redovnost budžetskih isplata, istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, gostujući u našoj emisiji Pečat.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Te tvrdnje je suvišno više komentarisati. Sve te izjave koje su naručene u tuđim kuhinjama, opozicija prevodi kao portparol - navodi Višković.

Kada je riječ o penzijama i penzionerima u Srpskoj, Višković dodaje da je i ovaj mjesec isplata počela sedam dana ranije, napominjući da je avgustovska penzija isplaćena početkom septembra.

- Ono što penzionere zanima, jeste da je isplata septembarskih penzija započela danas. Penzije, socijalna davanja i plate su uvijek redovne, to je naša, kao Vlade Republike Srpske, prva obaveza - isplata penzija i socijalnih davanja, zatim plata - napominje Višković.

O tvrdnjama opozicije, Višković dodaje da su najbolji svjedoci građani, koji znaju kako se postupalo sa isplatama penzija i ostalih davanja u njihovo vrijeme, a kako danas.

- Vlada Srpske i sve njene institucije demantuju opoziciju i njihove tvrdnje o kašnjenju ili praznom budžetu - navodi Višković.

Komentarišući trenutnu finasijsku situaciju u Republici Srpskoj i zaduženja, Višković je rekao da je dug Srpske u ovom momentu na istorijskom minimumu.

- Kada pogledate procente, ostatak zemalja i u regiji, ali i u okruženju, ovo je jedan od najmanjih zaduženosti jedne zajednice. Sve što radimo, radimo sa budžetom koji je usvojila Narodna supština Srpske, gdje je predočeno koliko treba da se zadužimo, a koliko da vratimo sredstava - napominje Višković.

Višković je najavio i rebalans budžeta, dodajući da je priče o bankrotu Srpske suvišno komentarisati.

Višković je rekao i da su pojedinci iz Srpske zagovarali uvođenje sankcija zvaničnicima.

- Sankcije nisu išle bez saradnje sa našim ljudima koji su po ambasadama molili i tražili da se tom i tom uvedu sankcje, jer vide u nama koji obavljamo funkicije smetnju njihovom političkom prosperitetu i dolasku na vlast i misle ukoliko ukolne nekoliko pojedinaca iz političkog života da će lakše doći na vlast - naveo je premijer Srpske.

Govoreći o strnim investicijama u Srpskoj, Višković je naveo da je za prvih osam mjeseci ove godine osnovana 201 nova firma u stranom vlasništvu i da očekuje da će do kraja godine taj broj porasti na 300.

On je pojasnio da Republika Srpska u ovom momentu nudi najpovoljije uslove za privređivanje, kako brojne poreske olakšice tako i najnižu cijenu električne cijene, kvalitetnu radnu snagu i blizinu EU.

Kada je riječ o izdvajanjima za boračke kategorije, premijer je naveo da je u budžetu za ovu godinu obezbijeđeno dodatnih 150 miliona KM, što, kaže, dovoljno govori o odnosu Vlade prema ovoj kategoriji koja je uvijek predmet pažnje.