latinica  ћирилица
04/10/2024 |  08:54 ⇒ 12:41 | Autor: SRNA

Izdato 30 prenosivih registarskih tablica u prvih 10 dana

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske je u prvih deset dana izdalo 30 prenosivih registarskih tablica, a u proceduri su još 24 zahtjeva građana, rekla je načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović.
MUP Republike Srpske - Foto: RTRS
MUP Republike SrpskeFoto: RTRS

Miljanovićeva je istakla da se prenosive tablice mogu koristiti isključivo na teritoriji BiH za vozila koja se kreću od mjesta carinjenja, homologacije, servisiranja, prodajnog i izložbenog mjesta, mjesta atestiranja, mjesta skladištenja/čuvanja, mjesta nadogradnje i za vozila kojima se obavlja eksperimentalna vožnja.

Izdaju se najduže na rok od jedne godine, na ime pravnog ili fizičkog lica - preduzetnika koji se bave proizvodnjom, nadogradnjom, servisiranjem, prevozom ili prodajom vozila na malo.

Ona je navela da se zahtjev za izdavanje prenosivih tablica podnosi policijskoj stanici prema sjedištu pravnog lica ili fizičkog lica - preduzetnika, koja na osnovu priloženog dokaza o registrovanoj djelatnosti i ostalih priloga /polise osiguranja i dokaza o uplati propisanih naknada/, cijeni ispunjenost uslova, te donosi rješenje kojim odlučuje o podnesenom zahtjevu, odnosno odobrava ili odbija izdavanje prenosivih tablica podnosiocu zahtjeva.

Prema njenim riječima, Pravilnikom o cijeni dokumenata o vozilu i cijeni oznaka za obilježavanje vozila propisano je da visina naknade za izdavanje i korištenje prenosivih tablica iznosi 20 KM, a visina naknade za dokumenta o vozilu koja se izdaju uz prenosive tablice, potvrde o registraciji pet KM i knjižice potvrda o korištenju prenosivih tablica — 10 KM.

Ona je istakla da su pravna ili fizička lica preduzetnici koji se bave proizvodnjom, nadogradnjom, servisiranjem, prevozom ili prodajom vozila na malo, a kojima je odobreno korišćenje prenosivih tablica dužna da vozilo koje se koristi u tu svrhu i koje učestvuje u saobraćaju, obilježe prenosivim tablicama. U tom vozilu se za vrijeme vožnje mora se nalaziti i potvrda o registraciji vozila za prenosive tablice, polisa o obaveznom osiguranju izdata za te prenosive tablice i potvrda o korišćenju prenosivih tablica koja se izdaje vozaču na rok od sedam dana.

Miljanovićeva je rekla da prenosive tablice, prije svega, olakšavaju poslovanje pravnim licima i fizičkim licima - preduzetnicima koji se bave prodajom vozila, na način da će ubrzati i pojednostaviti radnje koje je prethode postupku registracije vozila /carinjenje vozila, atestiranje, obavljanje tehničkog pregleda vozila i slično/, dok kupci vozila imaju priliku da legalno testiraju vozilo prije kupovine.

Takođe, dodala je ona, razlika između prenosivih i tablica koje se izdaju u postupku privremene registracije vozila se ogleda u namjeni i visini naknade koja se plaća za izdavanje i korištenje tih tablica, jer naknade za izdavanje i korištenje registarskih tablica koje se izdaju u postupku prenosive registracije je 50 KM.