latinica  ћирилица
04/10/2024 |  09:05 ⇒ 09:05 | Autor: sputniknews.com

Moskva poručila Vašingtonu: Ne testirajte nas – odgovor će biti mnogo suroviji

Vjerovatnoća izbijanja oružanog sukoba Rusije i SAD zavisi od budućih koraka Vašingtona - Amerika uzalud misli da pokušaji testiranja snage Moskve neće izazvati mnogo oštrije kontramere od trenutnih, izjavio je za Sputnjik zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Upitan da li ta spremnost Rusije da pruža otpor SAD tokom dugog vremenskog perioda znači da se razmatra ne samo političko već i vojno suprotstavljanje, Rjabkov kaže: "Nesumnjivo. Sveobuhvatno, sa svih stanovišta".

- Upozoravamo ih da se suzdrže od dalje eskalacije. Nemoguće je beskonačno igrati se tih geopolitičkih igara koje oni već dugo igraju i koje su, zapravo, isprovocirale izbijanje sukoba i bezbjednosnu krizu u evroatlantskom regionu. Pogrešno misle da beskonačni pokušaji testiranja naših snaga neće dovesti do surovih kontramera, mnogo surovijih od onih koje se već sada primjenjuju - upozorio je Rjabkov.

Takođe je rekao i da Rusija radi mnogo toga kako bi se odbranila od jednostranih sankcija koje su zahvatile toliki dio tržišta, te poručio da je potrebna maksimalna mobliizacija i razmevanje toga šta je potrebno suprotstaviti se "ozbiljnom protivniku koji je doneo odluku da Rusiji nanese strateški poraz".

- Sve to radimo veoma efikasno, a naš jedini interes je da sačuvamo mir u društvu i da, hajde da to tako kažem, napravimo svojevrsni zid iza kog ćemo se razvijati ne plašeći se neprijateljskih ispada Amerike i njihovih poslušnika – takav pristup je postao osnov za sve odluke kada je reč o politici prema Americi - zaključio je Rjabkov.