latinica  ћирилица
04/10/2024 |  09:39 ⇒ 09:54 | Autor: SRNA

Vučević: Beograd sprema akte da Kosovo i Metohiju proglasi područjem posebne socijalne zaštite

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da Srbija sprema sve akte da Kosovo i Metohija bude proglašeno područjem posebne socijalne zaštite.
Miloš Vučević (Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Miloš Vučević (Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

On je rekao da Srbima na Kosovu i Metohiji nedostaju bezbjednost i sigurnost kao uslov svih uslova za normalan život, da srpska djeca u toj pokrajini nemaju redovne vakcine, ne mogu da dobiju lijekove, fali medicinska oprema, sve što treba da život i rad.

Vučević smatra da Srbija, kako bi poboljšala život Srba u južnoj srpskoj pokrajini, može da poveća ekonomska i socijalna izdvajanja i da se još jače politički i diplomatski bori.

Premijer je naveo da postoje nagovještaji da bi Priština mogla da popusti i da prihvati ulazak srpske robe na Kosovo i Metohiju.

- Nijemci sada to dosta promovišu kroz novi CEFTA sporazum, što zahtjeva i mnogo naše taktičnosti i mudrosti. Vidjećemo da li će to u predvečerje 10. godišnjice Berlinskog procesa biti postignuto - rekao je Vučević za televiziju "Јuronjuz" Srbija.

Vučević je naveo da su u pripremi i izmjene Zakona o krivičnom postupku o nadležnosti pravosudnih institucija, kao i odluka Skupštine kojom se proglašavaju nelegalnim svi akti koji su suprotni postignutim sporazumima od 2008. i jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

On je napomenuo da Albance ne interesuje dogovor, osim da Srbija prizna samoproglašeno Kosovo.