latinica  ћирилица
04/10/2024 |  09:47 ⇒ 09:50 | Autor: sputniknews.com

Makron: EU treba da postane konkurentnija sa SAD i Kinom ili bi "mogla da umre"

Ekonomija EU treba da postane konkurentnija sa SAD i Kinom ili bi "mogla da umre", izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron na događaju u Berlinu Globalni dijalog.
Emanuel Makron (Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE) -
Emanuel Makron (Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Prema Makronu, 27-člani blok zaostaje za Vašingtonom i Pekingom, koji su nadmašili EU u ekonomskoj proizvodnji i investicijama.

On je upozorio da je Evropska unija u veoma nesigurnoj situaciji i da bi mogla da se suoči sa problemima ako ne uspije da produbi svoje jedinstveno tržište i da riješi "fragmentaciju".

- EU bi mogla da umre, mi smo na ivici veoma važnog trenutka. Naš bivši model je gotov – previše regulišemo i premalo ulažemo. U naredne dvije do tri godine, ako budemo pratili našu klasičnu agendu, bićemo van tržišta - rekao je francuski predsjednik.

Francuski predsjednik je takođe upozorio da će, ako EU ne uspije da hitno reformiše propise, blok biti primoran da sprovede plan spasavanja za pet do deset godina.

On je pozvao zemlje članice da vrše pritisak na fer globalna trgovinska pravila, a takođe je pozvao Brisel da dovrši svoj paket finansijskih pravila bankarske unije, navodi Blumberg.