latinica  ћирилица
04/10/2024 |  10:46 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

Lavrov: Pitanje KiM i Dejtonski sporazum dobar primjer sabotaže odluka UN

Situacija sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija nije najbolja, ocijenio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u autorskom tekstu objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, navodeći da su za to dobar primer i odluke koje se tiču kosovskog pitanja i situacije u BiH.
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO - ilustracija) -
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO - ilustracija)

Šef ruske diplomatije u autorskom članku poručio je da Zapad želi da pretvori platformu Ujedinjenih nacija u instrument za propagiranje svojih koristoljubivih namera. Ipak, kako zaključuje – nije kasno da se u UN udahne novi život

- Svi smo gledali sabotažu odluka o rješenju kosovskog pitanja i Dejtonskom sporazumu o BiH - istakao je Lavrov i dodao da je ipak najbolji primer – nepoštovanja odluka UN palestinsko pitanje.

- Najupečatljiviji primer ostaje skoro osamdesetogodišnje odugovlačenje (sprovođenja) konsenzusnih rezolucija o stvaranju nezavisne palestinske države koja bi trebalo da koegzistira u miru i bezbjednosti sa Izraelom - napomenuo je Lavrov, u osvrtu na nedavno održanu Generalnu skupštinu UN u Njujorku i tamo održani forum pod nazivom "Samit budućnosti". 

Lavrov je poručio da Zapad želi da pretvori platformu Ujedinjenih nacija u instrument za propagiranje svojih koristoljubivih namjera. Ipak, zaključuje, nije kasno da se u UN udahne novi život.

- Ali to se ne može učiniti uz pomoć samita i deklaracija koje nemaju veze sa realnošću, već kroz vraćanje povjerenja po principu suverene ravnopravnosti svih država. Za sada se to ne dešava - kaže ruski ministar spoljnih poslova.

Govoreći o situaciji na Bliskom istoku, Lavrov poručuje da "nema opravdanja za terorizam od 7. oktobra 2023. godine, čije su žrtva bili Izraelci".

Ali, kako ističe, "negodovanje izaziva i činjenica da se ova tragedija koristi kao povod za masovno, kolektivno kažnjavanje Palestinaca, što je preraslo u humanitarnu katastrofu bez presedana".

- Ubijanje palestinskih civila američkim oružjem mora se odmah zaustaviti. I, najbitnije, potrebno je garantovati sprovođenje zakonskog prava Palestinaca na samoopredjelenje i dozvoliti im da stvore državu u granicama iz 1967. godine, sa glavnim gradom u Istočnom Јerusalimu - naglašava šef ruske diplomatije.

Po pitanju Libana, ministar dodaje da je "neljudski napad" na tu zemlju samo primer toga kako se terorističke metode mogu koristiti za postizanje političkih ciljeva.

Ističe da vlasti SAD ni na koji način nisu osudile kopnenu invaziju Izraela na Liban čime je stavljeno do znanja da Vašington zapravo ohrabruje svog saveznika da proširi zonu vojnih operacija.

- Potrebno je momentalno istražiti ovaj zločin - kaže Lavrov, uz komentar da mnogi medijski natpisi svedoče da su Evropa i SAD, ako ništa drugo, makar znale da se sprema teroristički napad i poruku da politička ubistva poput onih od 31. jula u Teheranu i 27. septembra u Bejrutu izazivaju veliku zabrinutost.

Izvor: rt.rs