latinica  ћирилица
04/10/2024 |  10:47 | Autor: SRNA

Čović: Izbor legitimnog člana Predsjedništva riješiti bez odgađanja

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je da pitanje izbora legitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH mora da bude riješeno bez odgađanja i uz poštovanje Ustava BiH.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

Čović je istakao da će svi bošnjački predstavnici morati da shvate da oni Hrvatima, kao konstitutivnom narodu, nisu potrebni, niti mogu išta davati, i da mi hrvatski narod svoja prava crpi iz Ustava BiH.

- Ono što oni danas moraju učiniti jeste rasteretiti se potrebe da nam nameću političke predstavnike i da biraju u naše ime, ugrožavajući time ne samo naša prava već i naše odnose - rekao je Čović za zagrebački "Večernji list" izdanje za BiH.

Čović smatra da je realno da BiH već iduće sedmice, odmah nakon lokalnih izbora, napravi potrebne i jasne planove šta može i mora da ponudi EU, kako bi obezbijedila pozitivne izvještaje i pokazala ozbiljan pristup i iskorake.

- Tako bismo, uvjeren sam, do kraja otvorili pregovarački proces, što je danas prijeko potreban korak za evropsku perspektivu i željenu izgradnju našeg društva - rekao je Čović.

Podsjećajući da u narednih mjesec dana treba da budu završeni unutrašnji izbori u EU, Čović je istakao da je za BiH, bez obzira na to ko sjedi u novoizabranim institucijama Unije, važno da zadrži njihovu pažnju.

Kada je riječ o Planu reformi BiH za sprovođenje Plana rasta za zapadni Balkan, Čović je rekao da je to samo jedan od primjera neefikasnosti BiH u realizaciji evropskog puta i primjer kako se ne smije pristupati ovako ozbiljnim prilikama koje pruža EU.