latinica  ћирилица
04/10/2024 |  11:07 ⇒ 13:40 | Autor: SRNA

Goganović: Oružane snage spremne da pruže potrebnu pomoć

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da su Oružane snage BiH, nakon prirodnih nepogoda koje su noćas zahvatile dio zemlje, u pripravnosti i da preduzimaju sve potrebne mjere kako bi pružile pomoć, ali da se čeka zakonsko odobrenje od Predsjedništva BiH za aktiviranje svih resursa.
Klizišta Јablanica (Foto: avaz.ba) -
Klizišta Јablanica (Foto: avaz.ba)

- Prirodne nepogode su koje su pogodile nekoliko gradova širom zemlje, donijele su ozbiljne izazove, a naša prva briga je zdravlje i sigurnost svih naših građana - rekao je Goganović.

Prema njegovim riječima, Oružane snage BiH su već u pripravnosti i preduzimaju sve potrebne mjere kako bi pružile pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

- Primili smo zahtjeve za pomoć od lokalnih vlasti i Oružane snage BiH će učiniti sve što je u njihovoj moći da zaštite stanovništvo i pomognu u sanaciji štete - dodao je Goganović.

On je naveo da su trenutno na terenu timovi Oružanih snaga koji vrše izviđanje i koji će pružiti sve potrebne informacije i podršku.

- Međutim, želim naglasiti da čekamo zakonsko odobrenje od Predsjedništva BiH za aktiviranje svih resursa i potencijala Oružanih snaga u ovoj hitnoj situaciji. Vjerujemo da ćemo uz zajedničke napore prevazići izazove koji su pred nama - zaključio je Goganović.