latinica  ћирилица
04/10/2024 |  11:30 ⇒ 12:24 | Autor: RTRS

Budimir: Model koji primjenjuje Univerzitet jedini mogući da se zadrži kvalitet (VIDEO)

Model koji primjenjuje Univerzitet u Banjaluci, pogotovo na prirodnim i tehničkim fakultetima, jedini je mogući da bi se zadržao kvalitetan kadar sa iskustvom u praksi i postignutim rezultatima, rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.
Rektorat - prijem - Foto: RTRS
Rektorat - prijemFoto: RTRS

- Ministarstvo za visoko obrazovanje daje punu podršku svim aktivnostima kao i do sada. Nastavićemo i sa infrastrukturnim projektima na Univerzitetu - rekao je Budimir u Banjaluci gdje je prisustvovao svečanom prijemu za 32 novozaposlena nastavnika i saradnika na Univerzitetu.

Zahvalio je nastavnicima i saradnicima koji dolaze, te im poželio sreću da nastave da rade na Univerzitetu i tu nađu pouzdanog partnera sa kojim će se i dalje razvijati i kao naučnici i ljudi.

Budimir je istakao da su rukovodstvo i menandžment Univerziteta svjesni problema sa kojima se suočava nauka na globalnom nivou.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin pojasnio je da najveći broj asistenata i nastavnika stupa u puni radni odnos, a jedan broj je u dopunskom radu.

- Trinaest ili četrnaest naših saradnika, odnosno nastavnika je u dopunskom radnom odnosu, a to znači da rade u nekoj od kompanija, a na Univerzitetu će držati nastavu, odnosno biće angažovani kao asistenti, odnosno kao nastavnici", naveo je Gajanin.

On je naglasio da je cilj Univerziteta da se povežu teorija i praksa, odnosno da sve veći broj saradnika bude angažovan iz odgovarajućih kompanija, kao što je slučaj sa Medicinskim fakultetom na kojem većina saradnika i nastavnika ima stalni radni odnos u Kliničkom centru ili Domu zdravlja, a na Univerzitetu izvode nastavu.

Gajanin je rekao da tim putem idu i drugi fakulteti, uključujući Elektrotehnički fakultet.

Diplomirani pravnik bezbjednosti i kriminalistike Milica Hrvat kaže da je bila student generacije, kao i da je radni odnos započela na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, te da ima želju da ostane u Republici Srpskoj.

- Velika mi je čast da započnem svoju karijeru na Univerzitetu na kojem sam diplomirala. Ovo će biti veliki korak u mom daljem naučno-istraživačkom radu i daljem usavršavanju - rekla je Hrvat, te dodala da je zadovoljna uslovima studiranja na banjalučkom Univerzitetu.