latinica  ћирилица
04/10/2024 |  11:44 | Autor: RTRS

U Brčkom "Veče Ozrenaca"; Prisustvovao i ministar u Vladi Srbije Đorđe Milićević

U Brčkom je održano peto Veče Ozrenaca. Zavičajno udruženje okuplja Srbe koji su prije 29 godina protjerani s područja Ozrena, i poslije rata se nastanili u Brčkom. Večeri Ozrenaca prisustvovao je i ministar u Vladi Srbije Đorđe Milićević.
Veče Ozrenaca u Brčkom - Foto: RTRS
Veče Ozrenaca u BrčkomFoto: RTRS

Zavičajno udruženje Ozrenaca čuva tradiciju, kulturu i običaje, ali se bavi i humanitarnim radom i učestvuje u maršu "Stazama egzodusa" - sjećanju na stradanje i progon Ozrenaca 1995. godine.

- Udruženje je specifično po tome što taj narod koji okuplja je stradao 90-tih godna na Ozrenu, raseljen je. Ovo je jedinstvena prilika da se jednom u godini dana taj narod skupi, prisjeti svoje kulture, svoje tradicije, svojih običaja - rekao je Branislav Marković, Zavičajno udruženje Ozrenaca Brčko.

Na području distrikta danas živi oko hiljadu i po Ozrenaca. Mnogi od njih su se afirmisali u raznim sferama društvenog, privrednog, političkog, kulturnog i sportskog života Brčkog.

- Iz godine u godinu se okupljamo ovdje da oživimo sjećanje i uspomene na zavičaj, da čuvamo ono što čini kulturu i identitet naroda, njegove posebnosti na tom području, a nikada ne zaboravljajući činjenicu da smo mi dio jednog te istog naroda - poručio je Siniša Milić, predsjednik Skupštine distirkta Brčko.

Đorđe Milićević, ministar u Vladi Republike Srbije, ističe važnost ovakvih skupova.

- Prije svega iz poštovanja prema entuzijazmu predstavnika udruženja, pet godina postojanja, tri stotine članova, prema entuzijzmu i prema onome što čine i rade u proteklih pet godina, tu prije svega mislim na sjećanje, odnosno, na kulturu sjećanja, ali čuvaju i naš identitet i tradiciju - istakao je Milićević.

Tokom Večeri Ozrenaca u Brčkom nastupio je folklorni ansambl Udruženja Srba Ozrena i Posavine iz Borova u Hrvatskoj.