latinica  ћирилица
04/10/2024 |  14:13 ⇒ 14:15 | Autor: RTRS

Humanost osnovnih i srednjih škola Srpske; Godinama učestvuju u akciji "Obradujmo vršnjake na KiM"

Predsjednik odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov danas je posjetio učenike i rukovodstvo Osnovne škole "Branko Ćoić" iz Banjaluke i zahavalio se na humanosti učenicima i prosvjetnim radnicima ove škole i mnogim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj.
OŠ "Branko Ćopić" Banjaluka - Foto: Ustupljena fotografija
OŠ "Branko Ćopić" BanjalukaFoto: Ustupljena fotografija

- Hvala vam što više godina učestvujete u našim humanitarnim akcijama "Obradujmo vršnjake na Kosovu i Metohiji". Hvala što ste ove godine prvi put uzeli učešće u našem velikom projektu Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske, što ste u junu ugostili sedam dana svoje vršnjake sa Kosova i Metohije. Hvala svim učenicima i prosvjetnim radnicima osnovnih i srednjih škola širom Republike koji učestvuju u našim humanitarnim projektima - rekao je Arlov.

Istakao je da je 160 osnovnih i srednjih škola Republike Srpske u proteklim godinama uveliko doprinijelo izgradnji i opremanju Dnevnog centra "Podrži me – 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici.

Direktorica Osnovne škole "Branko Ćopić" Branka Špirić rekla je da im je čast i moralna obaveza da koliko mogu pomognu srpsku djecu poklon paketićima na KiM i da učestvuju u projektima koji pomažu srpski narod na Kosmetu.

- Mi smo nekoliko puta u saradnji sa Odborom održali humanitarne predstave i koncerte za podršku djeci, djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju i višečlanim porodicama na KiM - rekla je Špirić i pozvala sve svoje kolege da se priključe akciji.

Učenici Kosta Puhalo, Srna Vidović i Katarina Rakić pozdravili su u ime svoje škole vršnjake na KiM i poručili da nisu sami i da će uvijek biti uz njih, da mogu računati na Republiku Srpsku.

Polovinom septembra pokrenuta je i već se realizuje akcija Obradujmo vršnjake na Kosovu i Metohiji, koja traje do 31. decembra preko osnovnih i srednjih škola Republike Srpske. Svoje donacije i priloge prvi su uplatili učenici i prosvjetni radnici OŠ "Risto Proroković" iz Nevesinja (2.104 KM) i Gimnazije Gradiška (250 KM) i još nekoliko škola iz Srpske.

Akciji se priključilo Udruženje penzionera iz Bratunca, njih oko 2.200 uplatilo je 1.100 KM, a predsjednik bratunačkih penzionera Luka Јovanović pozvao je na republičkoj skupštini penzionera da sva opštinska udruženja i svi penzioneri Republike Srpske pomognu humanitarnu akciju Odbora za Kosovo i Metohiju.

Sva sredstva biće usmjerena na višečlane srpske porodice i srpsku djecu na KiM.

- Pozivam sve humane ljude da pozovu humanitarni broj 1401 do 30. novembra i tako budu donatori pomoći djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju i rad Dnevnog centra "Podrži me -9. januar". Ovim putem pozivamo na humanost sve kandidate na lokalnim izborima za odbornička, načelnička i gradonačelnička mjesta u Republici Srpskoj. Sve humane ljude koji mogu i žele da donacijom putem žiro računa Odbora kod Nove banke: 5551000034196445 budu humani za KiM i pomoć srpskom narodu u najtežim vremenima borbe za opstanak na svetoj srpskoj zemlji - poručio je Arlov.