latinica  ћирилица
04/10/2024 |  15:39 ⇒ 15:59 | Autor: RTRS

UIO: Otkrivene četiri pošiljke narkotičkih sredstava (FOTO)

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa službenicima Pošta Sarajevo su na CR Pošta Sarajevo, otkrili četiri pošiljke narkotičkih sredstava.
UIO - otkrivene četiri pošiljke narkotičkih sredstava - Foto: Ustupljena fotografija
UIO - otkrivene četiri pošiljke narkotičkih sredstavaFoto: Ustupljena fotografija

- Paketne pošiljke bile su porijeklom iz zemalja EU i iste su bile namijenjene za fizička lica u BiH. Pošiljke su bile prijavljene po poštanskim carinskim deklaracijama neznatne vrijednosti, deklarisane kao kafa, dvd i parfem, kojom prilikom je kao modus operandi izbjegavanja mjera carinske kontrole korištena metoda prikrivanja narkotičkih sredstava u originalna pakovanja drugih roba - navode u saopštenju UIO.

FOTO: Ustupljena fotografija

Kako kažu iz UIO fizičkim pregledom pošiljki u unutrašnjosti prijavljenih stvari, u pakovanjima kafe i kutiji za parfem pronađene su prikrivene pvc kesice nepoznatog sadržaja koje su po izgledu asocirale na narkotička sredstva.

Tom prilikom od strane ovlaštenih službenih lica UIO izvršeno je testiranje istih jednokratnim testerima za narkotička sredstva prilikom čega je detektovano prisustvo psihoaktivnih supstanci tetrahidrokanabinola i spojeva feniletilamina i amfetaminske klase.

FOTO: Ustupljena fotografija

Kako je u konkretnim slučajevima otkriveno prisustvo psihoaktivnih supstanci o svemu navedenom obaviješteni su službenici FMUP-a, Federalne uprave policije, koji su shodno svojim nadležnostima, te pod nadzorom Tužilaštva BiH izvršili oduzimanje narkotičkih sredstava, i to:

1. Tableta metamfetamina - 960 komada,
2. Metamfetamin prah - 1300 grama,
3. Tableta metamfetamin - 2000 komada i
4. Marihuana i hašiš - 100 grama.

- Pored gore pomenutih narkotičkih sredstava, u pošiljci gdje su pronađeni hašiš i marihuana, pronađen je set za nelegalno otključavanje brava, čije je pakovanje izgledom asociralo na bankovnu karticu, te je isti zajedno sa narkotičkim sredstvima oduzet - kažu u saopštenju.

Uprava za indirektno oporezivanje poziva sve građane da na otvorenu liniju UIO broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik nelegalne trgovine, poreske ili carinske utaje.

Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.