latinica  ћирилица
04/10/2024 |  16:14 ⇒ 16:19 | Autor: RTRS

U Јablanici se 40 osoba vodi kao nestalo (FOTO/VIDEO)

Prema nezvaničnim informacijama sa terena na području Donje Јablanice nestalim se vodi 40 osoba.
Poplave (foto: avaz.ba) -
Poplave (foto: avaz.ba)

Iako zvanične informacije za sada govore o 14 smrtno stradalih, strahuje se da je taj broj znatno veći.

Najgore stanje trenutno je na području Donje Јablanice, gdje se ekipa Bljesak.info probila pješke do mjesta pogođenog poplavama i klizištima. Na područjima pogođenim ovim nepogodama formiraju se spasilačke grupe koje, uz pomoć mehanizacije, započinju akciju pronalaska i spašavanja unesrećenih.

Vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona proglasile su stanje prirodne nesreće, što je omogućilo aktiviranje svih spasilačkih službi, a BiH je zatražila pomoć od Evropske unije. Pomoć stiže sa svih strana, a u akcijama su učestvovali i pripadnici EUFOR-a.

Sve bolnice su u pripravnosti i očekuju prijem unesrećenih.

Upravo se radi na raščišćavanju puta prema Јablanici s južne strane na putu M-17, te od Prozor-Rame do Јablanice sa sjeverne strane, kako bi pomoć što prije stigla do ugroženog stanovništva, izvijestila je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ). Raščišćen je put prema Јablanici od Konjica. Sve raspoložive jedinice za puteve, vatrogasci, hitna pomoć i vojska su na terenu.

Službe s čamcima su prešle do Јablanice i rade na spašavanju ljudi.

Iz kantonalne vlade apeluju na građane da ne kreću prema Јablanici i Konjicu zbog krajnje kritične situacije na sjeveru HNK-a.

Naime, jutros oko tri časa došlo je do velikog olujnog nevremena praćenog obilnim kišama na području Mostara, Konjica i Јablanice. Nevrijeme je izazvalo aktivaciju velikog broja klizišta, odrona na ceste i plavljenja područja zbog izlijevanja velikih količina vode iz rijeka i jezera.

Izvor: Bljesak