latinica  ћирилица
04/10/2024 |  16:29 | Autor: SRNA

Nešić posjetio Јablanicu: U kontaktu smo sa zemljama regiona, moguća međunarodna pomoć (VIDEO)

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u stalnoj je komunikaciji sa nadležnim institucijama u Federaciji BiH, ali i u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji povodom prirodne nesreće i ukoliko bude potrebe biće pružena i međunarodna pomoć, rekao je resorni ministar Nenad Nešić.
Klizišta Јablanica (avaz.ba) -
Klizišta Јablanica (avaz.ba)

Nešić je naveo da ga je posebno ražalostio veliki broj žrtava, među kojima je, prema do sada dostupnim informacijama, mnogo djece i žena.

- Ovo je katastrofa i za opštinu Јablanica i za cijelu BiH - rekao je Nešić, koji je danas posjetio Јablanicu.

On je istakao da je situacija u Јablanici izuzetno teška, navodeći da je putni i željeznički saobraćaj u potpunosti prekinut, te da putna komunikacija prema Mostaru ne funkcioniše.

- I u narednom danima sigurno neće funkcionisati - naveo je Nešić.

On je rekao da ga je kontaktirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da je spreman da uputi sve što je potrebno Јablanici i svim ostalim ugroženim opštinama.

- Takođe, Civilna zaštita Republike Srpske je iz Nevesinja krenula u ispomoć kolegama iz Federalne uprave civilne zaštite, a predsjednik Srpske Milorad Dodik je uplatio po 50.000 KM za svaku od ugroženih opština - podsjetio je Nešić.

On je dodao da su na terenu brojne inžinjerijske jedinice, dok Oružane snage BiH pomažu u raščišćavanju, pa se očekuje da će vrlo brzo doći do normalizacije situacije.