latinica  ћирилица
04/10/2024 |  16:31 ⇒ 19:02 | Autor: RTRS

Sijarto: Saradnja Srpske i Mađarske bazirana na međusobnom poštovanju (VIDEO)

Saradnja Mađarske i Republike Srpske bazirana je na međusobnom poštovanju i ponosni smo na dosadašnje projekte koji su realizovani, rekao je ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto na konfereneciji za novinare.
Dodik i Sijarto - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dodik i SijartoFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Imamo primjer dobre saradnje, kada je riječ o poljoprivrednim mašinama, a taj projekat nastavljamo i u budućnosti. Imaćemo i tri razvojna projekta nova, gdje će se uključiti i preduzetnici iz Mađarske. Projekte koje je finansirala Njemačka, preuzeće Mađarska - naveo je Sijarto.

Sijarto je istakao da Mađarska vodi odgovornu politiku prema svojim susjedima.

- Smatramo da je neophodno prisustvo Zapadnog Balkana u EU. Iz tog aspekta je nepovoljno što kandidati za članstvo Zapadnog Balkana u prosjeku čekaju 14 godina za članstvo, što mi smatramo kao nepoštovanje Brisela i pozivamo čllanice unije da završe politiku koja je dovela do potpunog kraha politike proširenja EU - navodi Sijarto.

Dodaje da je važno da svaka članica EU ispoštuje odluke građana sa Zapadnog Balkana, da svaka nacija ima pravo da sama odluči o svojoj budućnosti.

- Zbog toga mi i dalje na bazi uzajamnog poštovanju nastavljamo saradnju sa ovim zemljama, među kojima je  BiH - naglašava Sijarto nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Sijarto se ovimm putem zahvalio Dodiku na pozivu, te istakao da je počastvovan da bude u Banjaluci.

- Živimo u periodu opasnih događanja, a u takvom vremenu, kada mir ima veliki značaj, interes Mađara je stabilnost na Zapadanom Balkanu - naveo je on.

Sijarto je istakao da Mađarska nikada neće pristati da jedan funkcioner Republike Srpske bude na crnoj listi, jer je to nepošteno prema biračima, koji su izabrali te funkcionere 

- Građani Srpske umiju da odluče kakvu vlast žele - dodaje on.

On je rekao da bi sankcionisanje izabranih predstavnika Republike Srpske stavilo pod znak pitanja cjelokupan demokratski proces ali i odluku građana na izborima.