latinica  ћирилица
04/10/2024 |  20:09 | Autor: RTRS

Izložba radova Branimira Karanovića u Banskom dvoru

Izložba radova "Fosili u antropocenu" akademskog grafičara i fotografa Branimira Karanovića biće otvorena 11. oktobra u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora.
Izložba Branimira Karanovića - Foto: Ustupljena fotografija
Izložba Branimira KaranovićaFoto: Ustupljena fotografija

Branimir Karanović od 1974. godine aktivno izlaže na samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

- Na dva komparativna kvadrata svake grafike prikazani su arheološki i paleontološki ostaci - fosili, ekofakti, artefakti, kosti, otpaci. S jedne strane drevni, a s druge iz vremena koja se sada naziva antropocen i označava posebnu geološku epohu presudno određenu ljudskim djelanjem - zapisao je o izložbi publicista i univerzitetski profesor Aleksandar Palavestra.

On je dodao da Karanovićeve grafike probijaju hronološke barijere, a njegovi "uporedni životi" fosila, arheoloških ostataka i svakodnevnih razvaljenih, odbačenih i zapostavljenih predmeta svakako oneobičavaju sadašnjost i uspostavljaju jasnu, neraskidivu vezu s prošlošću.

- Sličnosti između fragmentovanih vinčanskih figurina i dijelova plastičnih lutki, fosilnih amonita, puževa i modernih cirkularnih testera, brusilica, eksera, matica i šajbni na Karanovićevim grafikama nisu samo formalne, niti su puke likovne dosjetke. One su pokazatelj duboke, organske veze - naveo je Palavestra.

Kako kaže, umjetnik na svojim grafikama postavlja važna, fundamentalna pitanja koja povezuju umjetnost, nauke o prošlosti, ali ih čak nadilaze u opštijem filozofskom i biološkom smislu, te da su to pitanja opstanka.

- Ona su aktuelna i tiču nas se svakodnevno, sa svakim udahom zagađenog vazduha, nestankom drveta ili planinske rijeke. Karanovićevi uporedni kvadrati nas podučavaju da smo svi u prirodi povezani, te da smo oduvijek i bili, ali nas i upozoravaju na krhkost života i njegovih ostataka - rekao je Palavestra.

Gost na izložbi biti Đorđe Aralica, koji je diplomirao vajarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu i doktorirao višemedijsku umjetnost na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umjetnosti u Beogradu.

- Araličino umjetničko interesovanje je u domenu istraživanja međuodnosa skulptoralne forme, medija i prostora, kao i česte suprotstavljenosti umjetnosti skulpture efemernom kontekstu savremenog svijeta - navedeno je iz Banskog dvora.