latinica  ћирилица
05/10/2024 |  08:38 ⇒ 10:13 | Autor: RTRS

UKC Srpske prati savremene hirurške trendove (VIDEO)

Na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske organizovan je bazični kurs laparoskopije u organizaciji endoskopskih hirurga Srbije. Kurs je organizovan za 40 mladih hirurga, urologa i ginekologa iz Srpske, Srbije i Crne Gore.
Zoran Aleksić, Danijel Galun i Vlado Đajić - Foto: RTRS
Zoran Aleksić, Danijel Galun i Vlado ĐajićFoto: RTRS

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja hirurga Republike Srpske Zoran Aleksić naglasio je da UKC Srpske prati savremene hirurške trendove.

Predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga Srbije Danijel Galun rekao je za RTRS da entuzijazam mladih ljudi, posvećenost i spremnost da uče, rade i razvijaju se, pruža uvjerenje da hirurgija u Republici Srpskoj ima svijetlu budućnost.

On je zahvalio rukovodstvu UKC-a Srpske na podršci i gostoprimstvu, dodajući da je ova zdravstvena ustanova na visokom nivou razvoja.

Galun je rekao da minimalno invazivna hirurgija ima prednosti, što ne znači da će otvorena hirurgija nestati.

- Spremni smo da pomognemo razvoj minimalno invazivne hirurgije u Srpskoj. Za određene procedure kolege iz Srbije dolaziće ovdje da pomognu kolegama - istakao je on.

Direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić rekao je da je edukacija kadrova, uz gradnju i opremanje Centra, opredjeljenje ove ustanove.

On je istakao i da je kurs laparoskopije nastavak saradnje sa ustanovama iz Srbije koja traje decenijama, a čija ekspanzija je vidljiva posljednjih nekoliko godina dolaskom brojnih stručnjaka na UKC Srpske.