latinica  ћирилица
05/10/2024 |  09:46 ⇒ 10:12 | Autor: RTRS

Tadić: Tamo gdje granica postoji zna se i ko je za šta odgovoran

Zašto dio Zapada, koji decenijama zna probleme Libana, želi da dejtonski poredak BiH, u kome se zna gdje granica postoji, zamijeni poretkom koji bi bio najsličniji konfuznom taifskom poretku Libana, upitao je pravnik Ognjen Tadić.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

Tadić je upitao zašto žele da tridesetogodišnji mir u BiH zamijene novim sukobima.

- Ovo su potpuno legitimna pitanja danas kada vidimo šta se dešava u Libanu. Da danas u Libanu postoji nešto potput Republike Srpske u BiH onda ne bi bilo takvog Hezbolaha. Teritorijalno razgraničenje bi ih dovelo u situaciju da ne mogu dominirati cijelim Libanom, a imali bi i teret odgovornosti za život na teritoriji kojom upravljaju - naveo je Tadić na društvenoj mreži Iks.

On je istakao da Zapad iz ove situacije mora izvesti zaključak da za BiH nije rješenje "libanizacija" u kojoj se ne zna gdje su granice i u kojoj su sve javne funkcije ispresjecane nekim domaćim "BiH Hezbolahom", nego je za Liban rješenje "dejtonizacija" nakon koje bi se i u toj zemlji znalo da granica postoja.

- A tamo gdje granica postoji zna se i ko je za šta odgovoran i da prelazak granice ponašanja nosi ozbiljne posljedice - poručio je Tadić.