latinica  ћирилица
05/10/2024 |  10:00 ⇒ 10:02 | Autor: RTRS

Stojičić: Posao učitelja - plemenita misija

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je povodom 5. oktobra, Međunarodnog dana učitelja, da je ovaj posao vrijedan svake pohvale, posebnog uvažavanja i društvenog priznanja, a da je resorno ministarstvo posvećeno stvaranju najboljih uslova u kojima će učitelji nesmetano obavljati svoju plemenitu misiju.
Željka Stojičić - Foto: RTRS
Željka StojičićFoto: RTRS

Stojičićeva je svim prosvjetnim radnicima u Srpskoj, nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, kao i vaspitačima i stručnim saradnicima u predškolskom vaspitanju i obrazovanju uputila iskrene čestitke povodom ovog međunarodnog dana, iskazujući im podršku i zahvalnost za predanost i posvećenost u odgovornom poslu koji obavljaju.

Ona je rekla Srni da su učitelji izuzetno važna karika ne samo u procesu vaspitanja i obrazovanja djece, nego nerijetko i najvažnije osobe koje, uz prenošenje znanja i vještina, usmjeravaju život svakog pojedinca.

- Oni znanje, vrline i iskustva nesebično dijele sa učenicima i tako kroz svoj posao ostavljaju trajan trag - istakla je Stojičićeva.

Ona je dodala da su učitelji inspiracija i podrška učenicima koje sa toliko truda, strpljenja i ljubavi vaspitavaju i obrazuju, podstiču ih da razviju potencijale i izrastu u samosvjesne, odgovorne i sposobne pojedince.

- Neka ove vrijednosti nastave da žive u našim školama i predškolskim ustanovama, dok zajedno koračamo naprijed u ispunjavanju naše najvažnije i jedinstvene misije – da vaspitavamo i obrazujemo nove generacije učenika, onako kako najbolje znamo i umijemo - istakla je Stojičićeva.

Svjetski dan učitelja obilježava se 5. oktobra u više od stotinu zemalja, odlukom UN Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu u spomen na isti datum iz 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Prvi Svjetski dan učitelja obilježen je 1994. godine.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, u školskoj 2023/2024. godini u osnovnom obrazovanju u Srpskoj 7.878 učitelja i nastavnika obrazovalo je 83.708 učenika.

U redovnim osnovnim školama radilo je 7.803 učitelja/nastavnika, a u specijalnim osnovnim školama 75.

U ukupnom broju zaposlenih, 73,1 odsto su žene, a prosječan broj učenika po jednom učitelju/nastavniku je 11, podaci su Zavoda.