latinica  ћирилица
05/10/2024 |  11:54 | Autor: SRNA

Štrbac: Najbrži put do vlasti u Hrvatskoj je "preko leđa Srba"

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocijenio je da je član Predsjedništva novoformirane stranke u Hrvatskoj "Dom i nacionalno okupljanje" Branka Lozo prilikom objave kandidature za predsjednika države istakla borbu protiv "izmišljenog srpskog svijeta" zato što je "preko leđa Srba" najlakše doći do vlasti u Hrvatskoj.
Savo Štrbac, direktor Veritasa - Foto: SRNA
Savo Štrbac, direktor VeritasaFoto: SRNA

Štrbac ističe da u Hrvatskoj, kao i na drugim mjestima u regionu, izmišljaju prijetnju od imaginarnog "srpskog svijeta", jer kada prestanu unutarstranačke borbe za vlast, moraju da imaju nekog stalnog zajedničkog neprijatelja.

On napominje da je u istu svrhu ranije izmišljana ugroženost od kralja Aleksandra Karađorđevića ili navodna dominacija Srba u SFRЈ.

U HRVATSKOЈ SE ЈOŠ IZBORI DOBIЈAЈU U ZAVISNOSTI OD ODNOSA PREMA SRBIMA

Štrbac navodi da je DOMiNO svježe osnovana stranka sa Mariom Radićem na čelu, a čini je "desnije" krilo proustaškog Domovinskog pokreta, od kojeg se otcijepilo prije mjesec dana.

Prema njegovim riječima, Domovinski pokret dao je većinu HDZ-u za formiranje Vlade i dobio tri ministarska mjesta, desetak državnih sekretara i još "svašta po dubini", pri čemu im je prvi i osnovni uslov bio da nema Srba u strukturama vlasti "ni na vrhu ni po dubini - nigdje".

- U Domovinskom pokretu njih 99 odsto bili su ranije `desniji` desničari - članovi HDZ-a, koji su otpadali dolaskom Andreja Plenkovića kao nekog umjerenijeg političara, a znamo da je to tako jer ga je poslala EU da malo uljudi taj HDZ i cijelu Hrvatsku, što je on u prethodna dva mandata i uspio - rekao je Štrbac.

On napominje da se u Hrvatskoj primiču predsjednički izbori u decembru, a već u maju i lokalni, a zna se da se u Hrvatskoj još privlače ili odbijaju glasovi birača prema tome kakav odnos prema Srbima ima neka stranka ili politička opcija.

- Što više negativnog odnosa, što više napada na Srbe, ne samo verbalnih nego i fizičkih i svih drugih, to privlači još više glasova birača, što će reći da se još u Hrvatskoj dobijaju izbori prema tome kakav je odnos prema Srbima - rekao je Štrbac.

PRESUĐUЈU GLASOVI VEĆINE "BRANITELjA" I KATOLIKA

On kaže da u Hrvatskoj izbore dobija onaj ko pridobije većinu u dvije najbrojnije grupacije stanovništva - takozvane branitelje i katolike.

Štrbac objašnjava da je zvanično registrovano više od pola miliona veterana, te da se, kada se pridodaju i članovi njihovih porodica, dolazi do ogromnog broja birača sa velikim privilegijama, od kojih većina ima negativan odnos prema Srbima i srpskom pitanju.

- Druga, još veća grupacija su katolici. Hrvatska je `najkatoličkija` država na svijetu, jer i prema posljednjem popisu imaju oko 90 odsto katolika, a zna se da je tradicionalno u Hrvatskoj jaka Crkva, da se slušaju propovijedi njihovih sveštenika sa oltara poslije svake mise koji se ne libe da govore i o politikama, a te politike uglavnom su negativni odnosi prema Srbima - kaže Štrbac.

PRETPOSTAVKA ЈE DA ĆE DOMiNO U DRUGOM KRUGU PODRŽATI KANDIDATA HDZ-a

Štrbac smatra da će predsjednički kandidat Branka Lozo osvojiti priličan broj glasova, što će biti predmet trgovine u drugom krugu izbora za predsjednika Hrvatske, jer je pretpostavka da u prvom krugu niko neće pobijediti.

- Pretpostavljam da će oni podržati HDZ-ovog kandidata, ali to će značiti mnogo trgovine i da će Plenković morati i dalje popuštati, kao što je popuštao i Domovinskom pokretu da izbaci Pupovčeve Srbe, da naprave u Zagrebu Muzej žrtava komunizma, da se zabranjuje ćirilica i slično - rekao je Štrbac.

Branka Lozo objavila je kandidaturu za predsjednika Hrvatske na predstojećim predsjedničkim izborima i poručila, između ostalog, da svojim zadatkom smatra i "zaustavljanje srpskog svijeta" čiji su se, kako je navela, pipci već razgranali po BiH, Crnoj Gori, pa i Hrvatskoj.