latinica  ћирилица
05/10/2024 |  14:59 ⇒ 15:28 | Autor: RTRS

Nikšić: Važno uspostaviti putnu komunikaciju sa Mostarom, željeznica najpogođenija

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je danas, nakon hitne sjednice Vlade FBiH povodom katastrofalnih poplava, da će u narednom periodu Savjet ministara razmotriti odluku o zahtjevu za pružanje međunarodne pomoći.
Nermin Nikšić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Nermin NikšićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Smatramo da onim što sada imamo možemo sanirati posljedice. Međutim, sada smo dobili informaciju direktora Željeznice FBiH koji su možda najpogođeniji u smislu ugrožavanja poslovanja jer oni uglavnom ostvaruju komunikaciju preko luke Ploče. To je nešto što može dovesti do ogromne štete - rekao je Nikšić.

Nikšić je rekao i da će blokada pruge ostaviti ogromnu štetu generalno privredi, a posebno "Željeznicama FBiH", i to dnevnu štetu u iznosu 270.000 KM.

On je dodao da se radi sve da put M-17 kod Komadinovog vrela bude stavljen u funkciju.

Nikšić je istakao da su ekipe koje rade na sanaciji oko jedan čas iza ponoći spojile dionicu probijajući dio i trenutno se taj put koristi samo za interventna vozila.

Pojašnjavajući kada će putni pravac M-17 biti u funkciji, Nikšić je rekao da je probijanjem puta omogućen alternativni pravac preko Glogove, ali da je ovo samo put za nuždu.

- Nadamo se da će tokom dana biti potpuno riješena ta blokada na putu M-17 Јablanica – Mostar, bar za komunikaciju malih vozila i vozila do tri tona, što će se morati osigurati posebnom signalizacijom - naveo je Nikšić i dodao da će danas posjetiti i Kreševo, Kiseljak i Fojnicu.

On je komentarisao i kamenolom, odnosno firmu koja je upravljala njime i navode mještana i struke da su krivi za havariju koja je zbrisala cijelu Donju Јablanicu.

- Bujica, poplava, voda je mogla da utiče da bude žrtava kao u Buturović Polju, ali ne bi bilo ovako da nije bilo kamenoloma. Ministarka nas je informisala, a dobila je informaciju i od kantonalnog ministarstva da je ta firma formirana 2001. godine, ali da nikada nije izdata nikakva dokumentacija o koncesiji i odobrenju za eksploataciju. To treba prepustiti pravosudnim institucijama da istraže. Posljedica žrtava je isključivo obrušavanje tog kamenoloma - rekao je Nikšić.

Kada je riječ o danu žalosti, Nikšić je naveo da je bio u kontaktu sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto, te da je upoznat da postoji interes o "nacionalnom danu žalosti", o čemu će odlučivati upravo Savjet ministara.

On je zahvalio svim spasiocima koji su na terenu i nesebično pomažu.

On je naveo da će u naredna dva do tri dana na teren izaći stručnjaci koji će procijeniti štetu na prugama, te na koji način će biti sanirana.

Vlada FBiH je zbog situacije izazvane obilnim padavinama juče proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije i formirala krizni štab koji je u stalnom zasjedanju i ima zadatak da koordiniše aktivnosti na spasavanju.

U katastrofalnim poplavama i klizištima na području Konjica i Јablanice, prema informacijama Kriznog štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, poginulo je 13 lica, a kao nestalo se vodi njih 10.

Katastrofalne posljedice intenzivnih padavina, uključujući i klizišta, danas se saniraju i u Kiseljaku, Fojnici, Varešu, Kreševu i Drvaru.