latinica  ћирилица
05/10/2024 |  15:36 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Uspostavljeni punktovi za prikupljanje pomoći stanovništvu ugroženom poplavama u FBiH

Društvo Crvenog krsta/križa BiH poziva sve građane da se priključe humanitarnoj akciji za prikupljanje pomoći za stanovništvo pogođeno poplavama i klizištima u dijelovima Federacije BiH.
Poplave u FBiH (foto: EPA-EFE/NIDAL SALJIC) -
Poplave u FBiH (foto: EPA-EFE/NIDAL SALJIC)

U saopštenju se navodi da je Crveni krst Federacije BiH, kao dio strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH, uspostavio punktove za prikupljanje humanitarne pomoći širom zemlje.

Detaljne informacije o lokacijama punktova mogu se dobiti u lokalnim organizacijama Crvenog krsta/križa.

- Humanitarna akcija realizuje se i putem poziva na broj 17023, te uplatom na namjenski račun 1340011130004680, otvoren kod ASA banke Sarajevo - podsjeća se u saopštenju.

Sve dodatne informacije dostupne su na veb-stranici Društva Crvenog krsta/križa BiH.

- Desetine profesionalaca i stotine volontera organizacije Crvenog krsta/križa neumorno rade na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu, osiguravajući osnovne potrepštine i hitnu podršku - ističe se u saopštenju.

U katastrofalnim poplavama i klizištima na području Konjica i Јablanice, prema informacijama Kriznog štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, poginulo je 13 lica, a kao nestalo se vodi njih 10.

Katastrofalne posljedice intenzivnih padavina, uključujući i klizišta, danas se saniraju i u Kiseljaku, Fojnici, Varešu, Kreševu i Drvaru.

Vlada FBiH je zbog situacije izazvane obilnim padavinama juče proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije i formirala krizni štab koji je u stalnom zasjedanju i ima zadatak da koordiniše aktivnosti na spasavanju.