latinica  ћирилица
05/10/2024 |  15:47 ⇒ 15:52 | Autor: SRNA

Otvorena izložba "Obličje slobode"

U okviru manifestacije "Dani Srbije u Republici Srpskoj" danas je u Istočnom Sarajevu otvorena izložba "Obličje slobode", čiji su autori stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, a na kojoj su predstavljeni spomenici srpskim borcima Prvog i Drugog svjetskog rata koji svojim izgledom šalju poruku slobode.
Izložba "Obličje slobode" - Foto: SRNA
Izložba "Obličje slobode"Foto: SRNA

Јedan od autora izložbe Nenad Lajbenšerger objasnio je da je ideja izložbe da se kroz spomen-obilježja podignuta poginulim borcima prikaže borba srpskog naroda za slobodu.

- Na tim spomen-obilježjima sloboda je predstavljena kao univerzalna ljudska vrijednost i to uglavnom kroz figure koje nisu u borbenim položajima, već stoje mirno, ponosito zbog izvojevane slobode i pokazuju svojim izrazima lica i položajem da su spremni ponovo da odu u rat i brane tu slobodu ukoliko zatreba - dodao je Lajbenšperger.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Goran Vasić rekao je da Zavod u svojoj djelatnosti prelazi granice Srbije.

- Govorimo o mnogo širem srpskom kulturnom prostoru - ne samo na teritoriji bivše Јugoslavije, već Balkana i šire. Nažalost, u ratovima u kojima je srpski narod učestvovao grobovi i spomenici se nalaze mnogo dalje od matice - naveo je Vasić.

On je ocijenio da je izložba mali korak u saradnji Srbije i Republike Srpske, koje su snažno institucionalno povezane.

- Što je najvažnije, to je jedinstven srpski prostor, jedan narod, tako da nema mogućnosti da se raskidaju veze, one mogu samo da se dalje unapređuju - istakao je Vasić.

Prema njegovim riječima, srpski narod ima bogatu istoriju, ali, nažalost, to je platio velikim žrtvama.

- Dužni smo da čuvamo našu istoriju, da čuvamo spomen na naše žrtve i zato uvijek citiram pjesnika Dobricu Erića - da budemo dostojni potomci da bismo mogli biti dostojni preci - istakao je Vasić.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu grada Istočnog Sarajeva Nikola Vujičić pozdravio je goste iz Srbije i zahvalio za postavljenu izložbu.

- Ona nije samo promocija istorije Srbije, ona je jaka konekcija koja služi poboljšanju veza Srbije i Republike Srpske na svim poljima - rekao je Vujičić i dodao da je grad Istočno Sarajevo otvoren za slične projekte.

Autori izložbe uz Lajbenšpergera su i Ivana Ranković Miladinović i Ana Radovanac Živanov.