latinica  ћирилица
05/10/2024 |  17:11 ⇒ 17:12 | Autor: SRNA

Fojnici, Kiseljaku i Kreševu po 100.000 km za hitne intervencije

Vlada Srednjobosanskog kantona danas je na telefonskoj sjednici donijela odluku o dodjeli po 100.000 KM jednokratne pomoći za hitne intervencije za opštine Fojnica, Kiseljak i Kreševo koje su pogođene poplavama, objavljeno je na sajtu kantonalne Vlade.
Poplave u FBiH (foto: EPA-EFE/NIDAL SALJIC) -
Poplave u FBiH (foto: EPA-EFE/NIDAL SALJIC)

Na istoj sjednici donesena je i odluka o proglašenju stanja nesreće uzrokovanog obilnim padavinama na području Srednjobosanskog kantona.

Vlada je danas donijela i naredbu o angažovanju Službi za zaštitu i spasavanje Srednjobosanskog kantona.

Predsjednik kantonalne Vlade Tahir Lendo rekao je da je Vlada donijela odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode u ove tri opštine i da su navedena sredstva prva pomoć ovim lokalnim zajednicama dok se ne utvrdi kompletna šteta.

On je izrazio saučešće porodicama troje nastradalih u Fojnici, te obećao pomoć kantonalne Vlade u sanaciji štete na području ove tri opštine.

- U bujičnim odronima uglavnom je nastradala putna komunikacija i određeni objekti, sve će se to sanirati. Ovo je pouka šta dalje treba da radimo u smislu bolje organizovnosti svih sistema zaštite i spasavanja, te onih mjera koje moramo na terenu periodično sprovoditi - naveo je Lendo.

On je potvrdio da su telekomunikacije uspostavljene u dosta mjesta i da je mobilna mreža u funkciji na gotovo cjelokupnom prostoru zahvaćenom prirodnom nesrećom, prenose federalni mediji.