latinica  ћирилица
05/10/2024 |  17:18 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Pronađena još dva beživotna tijela; Najteža situacija u Donjoj Јablanici (FOTO/VIDEO)

Јoš dva beživotna tijela pronađena su na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopšteno je iz Vlade HNK-a. Broj žrtava u katastrofalnim poplavama koje su pogodile nekoliko gradova u FBiH porastao je na 18.Tačan broj nestalih još uvijek nije poznat. Najteža situacija je u Donjoj Јablanici.
Poplave u FBiH (Foto: EPA-EFE/NIDAL SALJIC) -
Poplave u FBiH (Foto: EPA-EFE/NIDAL SALJIC)

Teško je pogođena i opština Konjic, a poplavljeni su i Fojnice, Kreševo, Kiseljak i Vareš. Nastavlja se potraga za nestalima.

Јoš dva beživotna tijela pronađena su na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Spasioci su, pretražujući terene Konjica i Јablanice, pronašli još dva beživotna tijela, jedno u Buturović Polju, drugo na području Donje Јablanice.

 

Svima koji su ostali bez porodičnog doma, obezbijeđen je alternativni smještaj. 

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara danas je putem Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć u saniranju posljedica poplava i klizišta koje su pogodile nekoliko opština u BiH, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će u ponedjeljak, 7. oktobra, Vlada Republike Srpske odrediti koji dan će biti proglašen za dan žalosti u Srpskoj zbog poplava i klizišta koji su pogodili dijelove FBiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da su poplave i klizišta u nekoliko opština u Federaciji BiH usljed kojih je više ljudi stradalo strašna tragedija i da je važno iskazati solidarnost, te naglasila da Republika Srpska osjeća žalost zbog takve situacije i spremna je da pomogne FBiH.

Poplave u FBiH (foto: EPA-EFE/NIDAL SALJIC)

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je danas, nakon hitne sjednice Vlade FBiH povodom katastrofalnih poplava, da će u narednom periodu Savjet ministara razmotriti odluku o zahtjevu za pružanje međunarodne pomoći.

Nikšić je naglasio da u Donjoj Јablanici ne bi bilo žrtava da nije bilo kamenoloma zbog čega će biti pokrenuta i istraga.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, koji je danas posjetio Kiseljak i Kreševo kako bi se upoznao o situaciji na terenu nakon poplava koje su pogodile ovo područje, istakao je da je u ovakvim trenucima ključno zajedničko djelovanje svih nivoa vlasti kako bi se omogućila što brža obnova i obezbijedila sigurnost stanovništva.

Potraga za nestalima na području Јablanice je otežana zbog mulja i izlijevanja kanalizacije, izjavio je za RTRS v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite Boris Trninić.

Poplave u FBiH (Foto: EPA-EFE/NIDAL SALJIC)

Timovi Republičke uprave civilne zaštite nalaze se i danas u Јablanici i od jutros tragaju za nestalima i raščišćavaju puteve.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto poručila je da se cjelokupno društvo treba angažovati na saniranju posljedica ove prirodne katastrofe. 

Krištova je obećala pomoć svih nivoa vlasti kako bi što prije bile sanirane posljedice bujičnih poplava u Јablanici i Konjicu.

Vlada Srednjobosanskog kantona danas je na telefonskoj sjednici donijela odluku o dodjeli po 100.000 KM jednokratne pomoći za hitne intervencije za opštine Fojnica, Kiseljak i Kreševo koje su pogođene poplavama, objavljeno je na sajtu kantonalne Vlade.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić stavio je na raspolaganje 20 raspoloživih stambenih jedinica za sve kojima je potrebna hitna pomoć zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile Јablanicu, Konjic, Fojnicu, Kiseljak i druga mjesta u Federaciji BiH.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije dao je nalog Verskom dobrotvornom starateljstvu u Beogradu da posredstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke bude upućena jednokratna pomoć od 100.000 evra najugroženijim porodicama pogođenim katastrofalnim poplavama u Hercegovini.

Crveni krst Federacije BiH, kao dio strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH, uspostavio je punktove za prikupljanje humanitarne pomoći širom zemlje.

Detaljne informacije o lokacijama punktova mogu se dobiti u lokalnim organizacijama Crvenog krsta/križa.

- Humanitarna akcija realizuje se i putem poziva na broj 17023, te uplatom na namjenski račun 1340011130004680, otvoren kod ASA banke Sarajevo - podsjeća se u saopštenju.

Sve dodatne informacije dostupne su na veb-stranici Društva Crvenog krsta/križa BiH.

Organizacija "SOS Dječija sela u BiH" ponudila je privremeni smještaj za 10 porodica sa djecom sa područja pogođenih poplavama u Federaciji BiH.

Humanitarno udruženje Pomozi.ba saopštilo je da je za 36 sati, od kada traje akcija pomoći za ugrožene od poplava u BiH, prikupljeno skoro dva miliona KM.

Humanitarna akcija za pomoć poplavljenima još uvijek traje, a 2 KM za najugroženije možete donirati pozivom na broj telefona 17039.

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku o odgađanju izbora u opštinama u FBiH koje su pogođene poplavama.