latinica  ћирилица
05/10/2024 |  18:39 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Sve manje asistenata u nastavi za djecu sa poteškoćama u razvoju (VIDEO)

Svaka školska godina novi je stres za roditelje djece sa poteškoćama u razvoju jer je sve manje asistenata u nastavi ali i onih koji su zainteresovani za taj posao.
Asistent na nastavi - Foto: RTRS
Asistent na nastaviFoto: RTRS

Minimalna novčana naknada osnovni je razlog zašto mnogi odustaju od ove profesije.

Svetlana Knežević iz Trebinja učenica je osmog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić". Od rođenja ima cerebralnu paralizu i svaki dan zavisi od nekoga. Uz pomoć asistenta svakodnevno prati nastavu.

- Ona je divna, pomaže mi u svemu, kada se prebacujem iz kabineta u kabinet. Kada trebam da idem u tealet i ona je najbolja od svih koje sam imala do sada - rekla je Svetlana Knežević.

Tokom osam godina školovanja, Svetlana je promijenila pet asistenata. Razlog je to što je asistentima u nastavi ovaj posao samo privremeno rješenje, dok ne nađu bolje plaćen ili posao u struci.

- Svakako, kao i svaka druga osoba, svi idemo za boljim uslovima za život. Meni, u neku ruku, je zadovoljstvo da radim sa njima, ali nije uopšte lako, jer zahtjevaju poseban pristup, da im se pomogne u određenim situacijama, a plate su jako male, da se ne komentariše - istakla je Milica Kerezović, asistent u nastavi.

Milica Adžić iz Trebinja, majka je djevojčice sa poteškoćama u razvoju, a ove godine je i njen asistent u nastavi. Mišljenja je da se posao asistenta olako shvata, a veoma je težak i kompleksan.

- Vi ovdje potpisujete ugovor o djelu, a ne o radu, ne ide vam radni staž i mislim da su ova primanja jako mala, pa apelujem na Ministarstvo da ipak ako postoji mogućnost još jednom se ova problematika sagleda - kaže Milica Adžić, majka i asistent u nastavi.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture kažu da su svjesni trenutno nepovoljnog položaja asistenata, međutim u ovom trenutku nije moguće drugačije urediti njihov status. Ukoliko bi bili angažovani po osnovu ugovora o radu, pojašnjavaju, radni odnos bi se isto tako morao zaključivati za perid koliko traje nastava sa prekidima kada je raspust.

Asistenti za učenike sa smetnjama u razvoju ne zasnivaju radni odnos u školi, već se angažuju na osnovu ugovora o djelu na pola radnog vremena i plaćeni su po koeficijentu predviđenom za srednju stručnu spremu. Asistent je tehnička pomoć učeniku i sa njim je dok traje nastava.

U školi "Sv. Sava" u Istočnom Novom Sarajevu 31 učenik ima preporuku za pomoć u nastavi, a samo desetoro dobilo je saglasnost da mogu imati asistenta u nastavi. Do sada, kažu u ovoj školi nisu imali problema sa angažovanjem asistenata.

- Asistenti koji su već radili dobili su posao u struci, otišli su i mi smo iznašli rješenje sa studentima sa fakulteta koji su nekih srodnih nauka, pedagogija, psihologija, pa čak i defektologija - ističe Željka Topalić, direktor OŠ "Sv.Sava" Istočno Novo Sarajevo.

Iako je svaka školska godina novi početak, za mnoge od ovih učenika i dalje ostaje borba za osnovna prava na kvalitetno obrazovanje. U prošloj školskoj godini u 24 osnovne škole u Srpskoj nastavu je pohađao 181 učenik sa smetnjama u razvoju.