latinica  ћирилица
05/10/2024 |  19:11 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Saradnja Srpske i Srbije na najvišem nivou zahvaljujući predsjednicima Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću (VIDEO)

Saradnja Republike Srpske i Srbije nikada nije bila jača, što pokazuju i mnogi projekti koje sprovode zvanična Banjaluka i Beograd i to u brojnim oblastima.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/) -
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima odličnu saradnju te da je uspostavljen i veći kvalitet u odnosima.

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović rekla je da nema dileme da je ta saradnja pokazatelj onoga kako želimo da vidimo i Srpsku i Srbiju u budućnosti, a da je podignuta na viši nivo proteklih godina zahvaljujući upravo saradnji predsjednika Dodika i Vučića.

Saradnja na političkom, ekonomskom, kulturnom, gotovo svakom polju Republike Srpske i Srbije. Brojni realizovani projekti i oni koji će se tek realizovati. Sve to pokazuje jednu neosporivu činjenicu. Da smo jedan narod. Baš onako kako je i glasio Svesrpski sabor na kojem je, sve što je dogovoreno bilo rezultat prethodne saradnje ali i dokaz da će ona svakim danom biti sve bolja i jača. Četiri mjeseca nakon Sabora, to se i dokazalo.

- Vrh svega je Deklaracija Svesrpskog sabora gdje smo dali odgovore na pitanja koja smo postavljali u prošlosti, dali jasne naznake kako ćemo se kretati u budućnosti. Sa predsjednikom Vučićem imam sjajnu saradnju, kao i ostali naši funkcioneri u Republici Srpskoj i u institucijama na zajedničkom nivou BiH. Na tome sam mu zahvalan - rekao je Dodik.

Saradnja Srpske i Srbije je pokazatelj onoga kako želimo da vidimo i Srpsku i Srbiju u budućnosti, naglasila je srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović. Zahvaljujući Vučiću i Dodiku ta saradnja je podignuta na istorijski nivo, rekla je Cvijanovićeva.

- Mi smo dakle integrisali mnoge aktivnosti koje se koordinišu, sarađujemo u mnogim oblastima više nego ranije. Usvojili smo Deklaraciju na Svesrpskom saboru koja daje određene smjernice za naše buduće ponašanje. Ona daje i sigurnost Srbima bez obzira gdje oni žive, da li su u matici Srbiji ili se nalaze širom svijeta. Tako da mislim da mislim da su stvari evidentne - rekla je Cvijanovićeva.

Temelje višegodišnje plodne političke, privredne, kulturne, obrazovne i svake druge saradnje Srbije i Republike Srpske postavili su predsjednici Aleksandar Vučić i Milorad Dodik svojim radom, trudom, znanjem i energijom, rekao je ministar za javna ulaganja u Vladi Srbije Darko Glišić.

Dodaje da će Srbija i Srpska pomagati srpski narod gdje god da se nalazi.

- Svako naše ministarstvo je ponaosob imalo zadatak i obavezu da ulaganjima i investiranjem u razne oblasti od vitalnog životnog interesa ljudi u Republici Srpskoj da svoj doprinos. Kada se sve to sabere i ako bismo sva ta ulaganja objedinili, pa kada to sve prođe kroz Ministarstvo finansija to zaista bude ozbiljan novac, rekao bih budžet jedne države - izjavio je Glišić. 

Profesor ustavnog prava i ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan kaže da je najbolji pokazatelj karaktera odnosa Srpske i Srbije jeste donošenje istorijske Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda na Svesrpskom saboru koja na poseban način objedinjuje nacionalno i političko biće jednistvenog srpskog naroda.