latinica  ћирилица
06/10/2024 |  06:59 ⇒ 07:08 | Autor: TANЈUG

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Montrealu (FOTO)

Patrijarh srpski Porfirije danas je služio svetu liturgiju u crkvi Svete Trojice u Montrealu gdje boravi u posjeti Eparhiji kanadskoj.
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ Srpska Pravoslavna Crkva/ bg) -
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ Srpska Pravoslavna Crkva/ bg)

Nakon toga uslijedila je proslava 70. godišnjice srpske crkveno-školske opštine Svete Trojice u Montrealu, navodi se u saopštenju SPC.

Zajednica Srba u Montrealu živi nešto duže od sto godina, a od 1954. pravoslavni Srbi se okupljaju oko crkve Svete Trojice.

TANJUG/ Srpska Pravoslavna Crkva/ bg

- Odavno nisam, braćo i sestre, a to je dar Božji, osjećao takvu toplinu i takvo umiljenje kao pod svodovima ovog hrama, koji nije ništa drugo nego parče Carstva nebeskog, ali i parče naše Otadžbine. To je dar Božji, ali i dar vaše ljubavi - rekao je srpski patrijarh.

Patrijarhu su tokom liturgije sasluživali mitropolit kanadski Mitrofan i arhiepiskop otavski i kanadski Irinej iz Američke pravoslavne crkve, episkopi kanadski Јovan Kasijan iz Rumunske pravoslavne crkve i jenopoljski Nikon, vikar patrijarha srpskog, kao i mnogobrojno sveštenstvo i monaštvo iz više pomesnih pravoslavnih crkava.

U provinciji Kvebek u kojoj postoje dva zvanična jezika, francuski i engleski, osnivanje Crkveno-školske opštine je bilo od izuzetnog značaja za očuvanje pravoslavne vjere, jezika i kulture srpskog naroda.

Pod okriljem crkve Svete Trojice deluju Srpska škola Sveti Sava, Biblioteka Stevan Јorgović, Kulturno-umjetničko-društvo Avala, Kolo srpskih sestara Mala Gospojina i Crkveni hor Milan Rakić, a parohijom duhovno upravlja protojerej Vladimir Vranić.