latinica  ћирилица
06/10/2024 |  08:10 ⇒ 08:13 | Autor: Agencije

Broj žrtava oluje "Helen" dostigao 227

Broj poginulih u uraganu "Helen", koji je pogodio jugoistočne regione SAD, porastao je na najmanje 227 ljudi u šest država, javio je Si-En-En.
Posljedice tropske oluje Helena (foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER) -
Posljedice tropske oluje Helena (foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER)

Uragan "Helen" ozbiljno je oštetio elektroenergetsku mrežu SAD. Bez struje je oko milion ljudi, i to većinom u državama Sjeverna i Јužna Karolina.

Lokalni operater "Djuk enerdži" saopštio je da je njihova energetska infrastruktura praktično nestala, kao i da su oštećeni vodovodni, telekomunikacioni i transportni sistemi.

Američki sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas rekao je ranije da Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama nema dovoljno sredstava da se izbori sa posljedicama oluje do kraja sezone uragana.

Predsjednik DŽozef Bajden je, sa svoje strane, pozvao Kongres ove sedmice da odobri dodatna sredstva što je prije moguće, ali se glasanje o tom pitanju ne očekuje do 12. novembra.

Bajden je, takođe, sugerisao da bi mogao ponovo da zatraži od Kongresa dodatna sredstva prije kraja njegovog mandata u januaru, pošto se očekuje da će troškovi značajno porasti u smislu procjene štete od nevremena.

Uragan "Helen" pogodio je 25. septembra države Sjeverna i Јužna Karolina, DŽordžija, Tenesi, Virdžiniji i Florida.

Šteta koju je nanio uragan procijenjena je na 34 milijarde dolara.