latinica  ћирилица
06/10/2024 |  09:42 ⇒ 09:43 | Autor: SRNA

Uspostavljen koridor do Buturović Polja

Na područjima pogođenim poplavama u Јablanici i Konjicu noć je protekla mirno, bez novih pomjeranja tla i dodatnog ugrožavanja, a za spasilačke ekipe oslobođen je saobraćajni koridor, odnosno jedna saobraćajna traka prema Buturović Polju, informacije su Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/.
Vodostaj - Foto: RTRS
VodostajFoto: RTRS

Vodostaji rijeka u Kantonu su stabilni, a na terenu su profesionalne spasilačke i volonterske ekipe, koje od svitanja intenzivno tragaju za unesrećenima i rade na uspostavljanju saobraćajne, telekomunikacione i elektroenergetske infrastrukture.

Štab civilne zaštite HNK sinoć je iz Јablanice dobio zahtjev za obezbjeđivanje dodatnih 200 kreveta za spasioce koji dolaze iz drugih zemalja.

Zahtjev je proslijeđen u federalnu Upravu civilne zaštite i federalni štab, kao i na adresu Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona, koja je odmah odobrila 100 kreveta koji će tokom dana biti prebačeni u Јablanicu.

Nezapamćeno nevrijeme je u noći između 3. i 4. oktobra u dijelovima Federacije BiH odnijelo ljudske živote i napravilo veliku materijalnu štetu.

U akciji spasavanja i raščišćavanja posljedica katastrofalnih poplava u Јablanici od petka, 4. oktobra, učestvuju i Mašinski tim i dio Tima za urbano traganje i spasavanje Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ispratio je jutros 36 pripadnika spasilačkog tima iz Sektora za vanredne situacije sa 12 vozila, koji su kao pomoć upućeni u BiH