latinica  ћирилица
06/10/2024 |  09:57 | Autor: SRNA

Brnabić: Mjere podrške Srbima na KiM u najkraćem roku pred poslanicima, sutra o litijumu

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se propisi u vezi sa mjerama podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, a koje je inicirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u najkraćem roku naći pred poslanicima u parlamentu.
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Ona je rekla da do Nove godine predstoji još mnogo posla i da će nakon što te zakone i odluke potvrdi Skupština i time da zeleno svjetlo Vladi Srbije za njihovo sprovođenje to direktno uticati na život Srba na Kosovu i Metohiji kroz dodatna, veća finansijska davanja i veću pravnu sigurnost.

Brnabićeva je najavila da će sutra početi nova sjednica Skupštine Srbije na kojoj će biti samo jedna tačka dnevnog reda - rasprava o prijedlogu opozicije da se zabrani istraživanje, eksploatacija i prerada litijuma i bora.

Ona je navela da je sve spremno za sjednicu i ocijenila da je to važna tema za građane koji su uplašeni.

Brnabićeva je ocijenila da ovaj zakonski prijedlog opozicije unižava parlament i da je morao biti vraćen na doradu.

- Sramotno je da se od parlamenta pravi politički rijaliti, a ovakav prijedlog zakona je nepotkovan i neargumentovan i nikada ne bi trebalo da se nađe na plenumu, da smo ga vratili na doradu rekli bi da ne smijemo da razgovaramo o tome - rekla je Brnabićeva za RTS.

Na zahtjev 86 poslanika raspravljaće se o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.