latinica  ћирилица
06/10/2024 |  13:01 ⇒ 13:31 | Autor: SRNA

CIK: Glasalo 14,12 odsto birača, izbori bez većih problema

Na lokalnim izborima u BiH do 11.00 časova glasalo je 14,12 odsto birača, što je na nivou ranijih izbora, a izborni proces teče na zadovoljavajući način, saopštila je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

- Na lokalnim izborima 2020. godine odziv u ovo vrijeme iznosio je 14,88 odsto, a 2022. na opštim izborima 15 odsto - rekla je Hadžiabdićeva na prvoj današnjoj konferenciji za novinare CIK-a.

Ona je napomenula da se u objavljeni podatak o odzivu birača ne uključuju opštine Tešanj, Prozor Rama i Oštra Luka iz kojih nisu dobijeni svi podaci.

Hadžiabdićeva je rekla da su sva biračka mjesta otvorena u 7.00 časova uz neznatna kašnjenja, te da su sa radom na vrijeme počeli i mobilni timovi.

- Otvorena su sva 5.663 biračka mjesta, od kojih 5.177 redovnih, 386 mobilnih, dok su ostalo za glasanje u odsustvu, na nepotvrđenim listićima i mjesta koja su pridružena redovnim biračkim mjestima - objasnila je Hadžiabdićeva.

Kao razloge za kašnjenja u otvaranju biračkih mjesta navela je da birački odbori nisu na vrijeme izvršili pripreme, da su kasnili članovi odbora, dok je na biračkim mjestima na kojima se testiraju izborne tehnologije bilo kašnjenja zbog pripreme tehnologije.

- Do 8.00 časova sve je bilo u funkciji i sva mjesta su bila otvorena - dodala je Hadžiabdićeva.

Ona je navela da današnje izbore nadgleda 47.347 posmatrača, od kojih je CIK akreditovao 2.095 iz 60 organizacija, dok su opštinske izborne komisije akreditovale 45.252 posmatrača.

Prema informacijama CIK-a sa terena do konferencije za novinare, bilo je nekoliko narušavanja reda i mira u vidu verbalnih prijetnji, i to u Maglaju i Istočnom Starom Gradu, dok je u Berkovićima bilo primjedaba u vezi sa glasanjem putem takozvanih CIPS prijava, koje je CIK davno izbacio iz upotrebe i koje se ne koriste.

- Ove osobe nisu posjedovale identifikacioni dokument i nije im dozvoljeno glasanje putem CIPS prijave - rekla je Hadžiabdićeva.

Kada je riječ o pilot-porjektu koji na ovim izborima provodi CIK, ona je rekla da je situacija prilično zadovoljavajuća.

- Pilot-projekat jedan - identifikacija birača i transmisija rezultata koji provodimo na 165 biračkih mjesta u 11 opština/gradova u ovom momentu pokazuje da teče uredno, sa malim problemima zbog internet konekcije, malo problema bilo je i sa otiskom prsta, ali je taj procenat manji od četiri odsto što se smatra zadovoljavajućim - ocijenila je Hadžiabdićeva.

Što se tiče Pilot projekta dva - optički skeneri koji se provodi na 145 biračkih mjesta u sedam izbornih jedinica, Hadžiabdićeva je rekla da su problemi evidentirani u Tuzli na dva biračka mjesta, zbog čega se prešlo na redovan način glasanja

U jednom slučaju problem je bio tehničke prirode, a u drugom nedovoljna edukacija članova biračkog odbora gdje se stavlja štambilj na listiću, zbog čega su se listići vraćali iz skenera.

Što se tiče trećeg pilot-projekta koji se implementira na 138 biračkih mjesta u Brčko distriktu, promijenjena su tri uređaja zbog tehničkih problema – na jednom nije radio skener otiska, negdje je čitač dokumenata imao problem sa ekranom, ali je sve uspješno riješeno.

- U cijeloj implementaciji pilot-projekata imamo izvanrednu podršku Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH koja danas vrijedno radi sa nama - istakla je Hadžiabdićeva.

Ona je navela da CIK u ovom momentu prima dosta prigovora u vezi sa kršenjem izborne tišine, kojih je do sada primljeno oko 100, a od kojih se većina odnosi na kršenje izborne tišine na društvenim mrežama.

Hadžiabdićeva je rekla da je to u nadležnosti CIK-a i da će biti rješavano, da se već šalju zahtjevi za izjašnjenje.

- Povrede na biračkom mjestu u prvom stepenu uglavnom su u nadležnosti opštinskih izbornih komisija - objasnila je Hadžiabdićeva.

Konstatujući da izborni proces teče na zadovoljavajući način, bez alarmantnih slučajeva na terenu, Hadžiabdićeva je ocijenila da problem predstavlja slaba osposobljenost biračkih odbora, posebno imajući u vidu da je u posljednji čas skoro 200 ljudi u ovim odborima zamijenjeno.

Ona je na početku konferencije za novinare podsjetila da se lokalni izbori održavaju u cijeloj BiH izuzev u Јablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i Fojnici, gdje su odgođeni zbog situacije uzrokovane katastrofalnom nepogodom.

Ona je u svoje i u ime članova Komisije izrazila saučešće porodicama stradalih.