latinica  ћирилица
06/10/2024 |  13:40 ⇒ 13:46 | Autor: TANЈUG

Izložba o kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću od 9. oktobra u Beogradu

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković izjavio je da je otvaranje izložbe povodom obilježavanja devedeset godina od smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Marseju, 9. oktobra u Muzeju Јugoslavije u Beogradu, važna zbog Njegovanja kulture pamćenja i zbog toga što je Karađorđević bio prva žrtva fašizma u Evropi.
Beograd (Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Beograd (Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Selaković je rekao za Tanjug da se izložba organizuje na inicijativu Ministarstva kulture, pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Izložba ima za cilj da nas podsjeti na taj tragičan događaj 1934. godine kada je naš kralj odlazeći u mirovnu misiju, u posjetu tadašnjim saveznicima, Francuskoj i Velikoj Britaniji, stupivši na francusko tlo u luci Marsej bio smrtnim hicima pogođen - objasnio je Selaković dodavši da je tada ubijen i veliki prijatelj srpskog naroda, francuski ministar Luj Bartu.

On je rekao da će predstojeća izložba biti prva nakon Drugog svjetskog rata, koja je organizovana u spomen na kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i prva vrsta takve izložbe koju organizuje Muzej Јugoslavije.

- Postavka govori o tome kako smo se, potpuno neopravdano i, nekada, iz dnevnopolitičko - ideoloških razloga i iz jednog potpunog nerazumijevanja prema njegovoj ličnosti i prema dobu koje je on obilježio, rukovodili vođenjem kulturne politike - smatra Selaković.

U okviru izložbe, kako je rekao, biće prestavljeni brojni eksponati koji do sada nisu prikazani javnosti.

- Eksponat koji do sada nije prikazivan i koji nas uvijek vrati na taj tragični događaj, to je admiralska uniforma u kojoj je kralj Aleksandar stradao i Maketa razarača Dubrovnik, ponosa kraljevske jugoslovenske mornarice kojom je kralj otputovao živ, a vratio se u kovčegu u svoju otadžbinu - objasnio je Selaković.

On je podsetio da je "posljednjem kralju Srba, Hrvata i Slovenaca i prvom kralju Јugoslavije" do 1941. godine, podignuto više od sto spomenika širom nekadašnje velike države koji su stradali odmah na početku okupacije.

- To samo govori o značaju koji je, i za okupatore i za agresore i za našu tadašnju zemlju imala ličnost kralja Aleksandra. Vjerujem da će moći da se osjeti atmosfera na samoj izložbi koja je vladala 9. oktobra i potonjih dana 1934. godine - rekao je Selaković.

On je, prisustvujući na 19. Samitu Frankofonije u Francuskoj, kao izaslanik predsjednika Vučića, pozvao građane da od 10. oktobra posjete izložbu i da se "upoznaju sa sjećanjem na tragičan događaj koji je uticao na tok istorije srpskog naroda".

- U organizaciji izložbe uzeli su učešća i muzeji sa teritorije gotovo svih bivših jugoslovenskih republika i biće otvorena za posetioce do kraja marta 2025.godine - zaključio je Selaković.