latinica  ћирилица
06/10/2024 |  15:23 | Autor: SRNA

Tivat od sutra domaćin regionalnog samita lidera Brdo-Brioni procesa

Predsjednik Crne Gore Јakov Milatović biće domaćin Samita lidera Brdo-Brioni procesa, koji će sutra i u utorak biti održan u Porto Montenegru u Tivtu, najavljeno je iz kabineta crnogorskog predsjednika.
Tivat (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Tivat (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Tokom Samita biće održana plenarna sjednica, na kojoj će se razgovarati o pitanjima unapređenja saradnje zemalja Balkana sa zemljama članicama EU.

Nakon plenarne sjednice uslijediće pres-konferencija na kojoj će govoriti predsjednici Crne Gore Јakov Milatović, Slovenije Nataša Pirc Musar i Hrvatske Zoran Milanović.

Milatović će sutra biti domaćin i svečane večere za lidere Brdo-Brioni procesa, kao i svečanog ručka u utorak, 8. oktobra.

- Predstojeći samit lidera Brdo-Brioni procesa prilika je da se potvrde dobrosusjedski odnosi i ojača regionalna saradnja, te da se iskaže potreba za intenziviranjem strateškog dijaloga između EU i zemalja Balkana - dodaje se u saopštenju.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine, osnovana radi jačanja uzajamnog povjerenja i pomoći zemljama Balkana na putu ka EU.

Članovi inicijative su i Crna Gora, Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, BiH.