latinica  ћирилица
06/10/2024 |  22:08 ⇒ 22:11 | Autor: RTRS

MUP Srpske saopštio registrovane incidente u izbornom danu

Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske "Izbori 2024" koji prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj informisan je da su sva izborna mjesta u Republici Srpskoj zatvorena do 20 časova.
MUP Republike Srpske - Foto: RTRS
MUP Republike SrpskeFoto: RTRS

Na području Republike Srpske od 16 časova do zatvaranja biračkih mjesta zabilježeni su sljedeći događaji koji se odnose na izborni proces:

- Policijskom službeniku angažovanom na obezbjeđenju biračkog mjesta u naselju Karanovac u Banja Luci obratilo se lice S.Š. sa navodima da je neposredno prije prijave ušao na biračko mjesto, te kada je pokušao da glasa, član komisije zadužen za identifikaciju dokumenata mu je rekao da ne može da glasa pošto je već glasao, što je isti negirao. Na navedene okolnosti predsjednik biračkog odbora P.K. je izjavila da je potpis lica u evidenciji identičan sa potpisom na ličnoj karti, te da je navedeno lice glasalo u jutarnjim časovima. Policijski službenici nastavljaju rad po navedenom.

-Policijskom službeniku koji je obavljao poslove na obezbjeđenju biračkog mjesta u prostorijama Saobraćajnog fakulteta u Doboju obratila se predsjednik biračkog odbora T.Đ. i prijavila posmatrača S.I. koji ometa glasanje na navedenom biračkom mjestu galamom, vriskom i psovkama upućenim članovima biračkog odbora. Po prijavi su postupili policijski službenici PS Doboj i lice udaljili sa lokacije i isti će biti prekršajno sankcionisan u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru.

- U Stričićima kod Banjaluke u prostorijama predviđenim za glasanje, lice S.S. se prilikom glasanja obratilo licu K.M., koji je takođe ušao da glasa, riječima uvredljivog sadržaja. Nakon navedenog, lica su izašla ispred objekta za glasanje gdje je nakon verbalne rasprave došlo do fizičkog sukoba. Po navedenom su postupili policijski službenici koji su oba lica lišili slobode.

- Policijskom službeniku koji je obavljao poslove obezbjeđenja biračkog mjesta u naselju Trn u Laktašima obratio se predsjednik biračkog odbora S.P. te prijavio da se u blizini biračkog mjesta zadržava lice koje je šef kluba poslanika političke partije. Izvršenim legitimisanjem od strane policijskog službenika utvrđeno da se radi o licu A.T.koji je upozoren da se ne zadržava u blizini biračkog mjesta nakon čega se isti udaljio.

- Policijskom službeniku koji je obavljao poslove obezbjeđenja biračkog mjesta u naselju Poljice u Doboju prijavilo je lice D.D., predsjednik biračkog odbora da je lice N.Ž. nakon obavljenog glasanja, fotografisalo glasački listić. O navedenom je obaviješten dežurni tužilac OЈT Doboj koji se izjasnio da nema elemenata KD.

- Predsjednik biračkog odbora u Srednjoj Slatini u opština Šamac D.S. prijavio je lice M.D. da je na biračkom mjestu pocijepalo glasačke listiće, a zatim napustilo prostorije. Policijski službenici su o navedenom obavjestili dežurnog tužioca OЈT Doboj koji je navedeno kvalifikovao kao KD ''Uništavanje izbornih isprava'', te naložio da se protiv navedenog lica dostavi izvještaj zbog počinjenog krivičnog djela.

- Policijskom službeniku koji je obavljao poslove obezbjeđenja biračkog mjesta u naselju Repovac u opštini Novi Grad prijavio je predsjednik biračkog odbora N.T. da je lice B.K. prilikom glasanja fotografisalo glasački listić, nakon čega je predsjednik biračkog odbora saopštio navedenom licu da je predmetni glasački listić nevažeći.

O navedenom je obaviješten dežurni tužilac OЈT Prijedor koji se izjasnio da u konkretnom događaju nema elemenata KD, te naložio da se o navedenom događaju tužilaštvu dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama.