latinica  ћирилица
06/10/2024 |  23:09 ⇒ 23:10 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u crkvi Svetog Save u Torontu

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas, trećeg dana posjete Eparhiji kanadskoj, svetu liturgiju u crkvi Svetog Save u Torontu.
Patrijarh Porfirije bogoslužio u crkvi Svetog Save u Torontu (foto: spc.rs) -
Patrijarh Porfirije bogoslužio u crkvi Svetog Save u Torontu (foto: spc.rs)

Patrijarh je poručio da ne postoji ništa drugo što ima toliku snagu, toliku svježinu i takav domet kao što je vjera, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

- Nema nijednog čovjeka bez vjere, svaki vjeruje u nešto, a mi, progledavši molitvama i trudom Svetog Save, vjerujemo u Hrista i Hristom gledamo. Zato je, braćo i sestre, pravoslavna vjera ono što nas je kroz vekove oblikovalo, gradilo i izgradilo. Sve što jesmo – jesmo pravoslavnom vjerom - naglasio je Porfirije.

Naveo je da "istinsko zdravlje i istinsku snagu, hrabrost i spremnost da se hvatamo u koštac sa izazovima i iskušenjima koje nam život donosi možemo imati samo ako imamo spoznaju sebe, ako znamo ko smo i odakle smo, ako smo svesni svog duhovnog identiteta najpre. Važno je zato, braćo i sestre, da imamo veru pravoslavnu. To je punoća i savršenstvo otkrivenja Božjeg - rekao je Porfirije.

Naglasio je da je važno čuvati svoju crkvu.

- Nema većeg promašaja i nema većeg pada od odvajanja sebe od Tela Hristovog, od zajednice vjernih. Crkva je lađa spasenja. U njoj vlada blagodat Božja i ljubav Hristova. Dakle, da čitavim svojim bićem volimo Boga i bližnjega svoga kao samoga sebe. Čitav zakon i proroci stoje na tom temelju, na temelju ljubavi, a te dve ljubavi su zapravo jedna te ista ljubav, jer onda kada volimo Boga volimo i bližnje svoje - rekao je patrijarh.

Crkva Svetog Save u Torontu osvećena je 22. maja 1955. godine. Prethodne godine na Savindan otvoren je Srpski dom, u kojem je prva sveta Liturgija služena na Vaskrs, a 3. septembra.

Zdanje je osvetio Sveti vladika Nikolaj Velimirović.

Pod okriljem crkve posvećene prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, srpska mladež pohađa Školu srpskog jezika i vjeronauke, poje Gospodu u crkvenom horu Kir Stefan Srbin i čuva običaje i kulturu svojih predaka u Folklornom društvu Stražilovo.

Prvi Srbi stigli su u Toronto početkom prošlog vijeka.

Ostalo je zabilježeno da je četrdesetih godina dvadesetog vijeka malobrojna srpska zajednica svoj boravak u najvećem kanadskom gradu smatrala privremenim sanjajući skori povratak u otadžbinu.

Međutim, Drugi svjetski rat je pokvario njihov plan, pa 1948. godine, zajedno sa izbjeglim sunarodnicima, članovi Društva srpskog narodnog saveza Plavi Јadran, Ogranka Karađorđe Srpske narodne odbrane i Kola srpski sestara Kraljica Aleksandra osnivaju Društvo za podizanje Srpskog doma i crkve u Torontu, čiji je pokrovitelj bio kralj Petar Drugi lično.