latinica  ћирилица
07/10/2024 |  08:42 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Raste broj stradalih u Јablanici; Potraga za pet nestalih osoba (VIDEO)

Do sada je pronađeno 15, a traga se za još pet potencijalno nestalih osoba, za koje se nadamo da ćemo pronaći žive, istakao je iz Donje Јablanice Davor Vidović iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.
Potraga za nestalima (Foto: EPA-EFE/NIDAL SALJIC/ilustracija) -
Potraga za nestalima (Foto: EPA-EFE/NIDAL SALJIC/ilustracija)

- Mašine su na terenu, one koje su potrebne za ovu vrstu intervencija, jer ima dosta naslaga kamenja, koje je mnogo teško pomjeriti. Sve se "slilo" u naselje, veoma je teško koordinisati u ovim uslovima. Јuče je pristiglo i 36 pripadnika tima za spasavanje sa 12 vozila - istakao je Vidović.

Dodao je da je najvažnije od svega pomoći stanovništvu, locirati moguće žrtve, te pomoći da se izvuku preživjeli, ukoliko ih ima. 

- Veoma je teško znati do kad će se biti na terenu, naslage su visoke, problem je locirati žrtve, radi se za sada o pet potencijalno nestalih osoba, nadamo se da ćemo ih pronaći žive. Maksimalno ćemo se potruditi da riješimo ovu situaciju - dodao je Vidović.

Pripadnik USAR tima Republičke uprave civilne zaštite Srpske Nenad Ikonić istakao je da su trenutno na terenu njihova dva tima, te da je do sada pronađeno 15 tijela.

- Dajemo sve od sebe, mašine rade danonoćno. Nadamo se da ćemo u skorije vrijeme ovo riješiti - napomenuo je.

Ikonić je naglasio da je sada najpotrebnije zbirnuti ljude koji su ostali bez svega u ovoj havariji.

- Tim ljudima sada treba omogućiti smještaj, dodatne ljekarske preglede, neki ljudi su izgubili članove porodica. BiH, ali i svi moramo izaći u susret ovim građanima, te im pomoći na svaki mogući način - ističe Ikonić.

Ikonić je dodao da ekipe ostaju na terenu do daljnjeg.