latinica  ћирилица
07/10/2024 |  09:52 ⇒ 10:13 | Autor: TANЈUG

Crna Gora u Јablanicu uputila ekipu od 32 spasioca

Crna Gora je uputila u BiH spasilačku ekipu od 32 člana kako bi pomogli stanovništvu u pronalasku nestalih i otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava.
Crna Gora - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Crna GoraFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Rukovodilac spasilačkog tima Milan Radović kaže da će tim u Јablanici ostati sedam dana, a ako bude potrebe i duže. Želja im je, dodao je, da iz ruševina izvuku nekog preživjelog.

U spasilačkom timu su mahom vatrogasci i spasioci iz 10 crnogorskih opština, tu su i pripadnici Crvenog krsta i Direktorata za zaštitu i spašavanja.

- Crnogorski nacionalni tim za spašavanje iz ruševina i tim sa pumpama visokog kapaciteta ide u Јablanicu da pomogne u  punom kapacitetu u nesreći koja je pogodila narod BiH. Ovo je pomoć koju mi pružavamo preko mehanizma za civilnu zaštitu. Udružile su se sve spasilačke ekipe iz regiona, kolege iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Nadamo se da ćemo ugroženom stanovništu ponuditi ono što im je u ovom momentu najpotrebnije, te da pokušamo da iz ruševina izvučamo još nekog živog kao što je bio slučaj juče - rekao je rukovodilac spasilačkog tima Milan Radović.

Napomenuo je da imaju i segment pumpe viskog kapaciteta te da će crnogorski spasioci pomoći pri ispumpavanju vode iz ugroženih objekata.

- Tako da ono što budemo mogli, uradićemo sigurno. Daćemo sve od sebe, kao što to ovi momci uvijek i rade - istakao je Radović.

Tim Crne Gore čine 32 člana, od kojih četiri iz Direktorata za zaštitu i spasavanje, pet iz Crvenog krsta Crne Gore i 23 pripadnika službi zaštite i spasavanja, odnosno vatrogasaca i spasilaca iz deset opština.