latinica  ћирилица
07/10/2024 |  10:25 ⇒ 11:34 | Autor: TANЈUG

Vučević stigao u zvaničnu posjetu Skoplju

Premijer Srbije Miloš Vučević doputovao je danas u Skoplje u svoju prvu zvaničnu posjetu Sjevernoj Makedoniji.
Vulević u Sjevernoj Makedoniji (Foto: Tanjug/Slobodan Miljević) -
Vulević u Sjevernoj Makedoniji (Foto: Tanjug/Slobodan Miljević)

Vučević se, na početku zvanične posjete, sastao sa predsjednikom vlade Sjeverne Makedonije Hristijanom Mickoskim.

Za Vučevića će biti priređen svečani doček ispred vlade Sjeverne Makedonije, a poslije će imati sastanak sa kolegom Mickoskim.

Očekuje se sastanak delegacije dvije zemlje, a potom i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i saradnji u oblasti gasa između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Sjeverne Makedonije.

Vučević i Mickoski održaće konferenciju za novinare, a Vučević će se potom obratiti na skupu kojem će prisustvovati predstavnici srpskih udruženja, kulturno-umjetničkih društava, političkih partija, kao i srpskih kompanija koje posluju u Sjevernoj Makedoniji.

Premijer Vučević je prije mjesec dana, na sastanku u Beogradu sa potpredsjednikom Vlade Severne Makedonije Ivanom Stoilkovićem, rekao da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja i da će sa Sjevernom Makedonijom raditi na jačanju regiona i pridruživanju Evropskoj uniji.

Tada je takođe rečeno da se očekuje formiranje Komisije za ekonomsku saradnju, kao i da Srbija i Sjeverna Makedonija treba da sarađuju i povodom interkonektora za snabdijevanje energentima.

Sjeverna Makedonija je krajem juna dobila novu vladu na čijem je čelu Mickoski.