latinica  ћирилица
07/10/2024 |  11:40 ⇒ 11:50 | Autor: SRNA

Pojačani kapaciteti za pomoć stanovništvu u otklanjanju posljedica poplava

Oružane snage BiH pojačale su danas svoje kapacitete na pomoći stanovništvu u otklanjanju posljedica poplava i klizišta u BiH, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.
Oružane snage BiH - Foto: SRNA
Oružane snage BiHFoto: SRNA

U saopštenju se navodi da je u od jutros nastavljen angažman inžinjerskim jedinicama u opštinama Јablanica i gradu Konjicu u naseljima Krapina i Buturović Polje.

- U opštinama Kiseljak i Fojnica, osim povećanog broja ljudstva angažovana je i mehanizacija - istaknuto je u saopštenju.

U pripravnosti su i helikopterski kapaciteti, te ostali resursi Oružanih snaga BiH.

Ekipe među kojim je i ona iz Republičke uprave civilne zaštite i dalje su na terenu i danas bi trebalo da nastave potragu za nestalima i čišćenje terena. Ka Јablanici danas je krenuo spasilački tim iz Crne Gore sa 32 člana kako bi pomogli stanovništvu nakon razornih poplava u dijelu Federacije BiH.

Јablanicu bi danas trebalo da posjete šef Delegacije EU u BiH Luiđi Soreka, komandant EUFOR-a general-major Laslo Štic i ambasadori Hrvatske i Slovenije Ivan Sabolić i Damijan Sedar.

U poplavama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu smrtno je stradalo 16 ljudi, od kojih 15 iz Јablanice, a jedno iz Konjica, saopštila je ranije kantonalna Vlada.

U Konjicu se, prema podacima MUP-a, još traga za četiri prijavljena nestala lica, a u Јablanici za njih petoro, čiji su nestanak prijavili rodbina, prijatelji i komšije.