latinica  ћирилица
07/10/2024 |  12:14 | Autor: SRNA

Ambros i Ruvkun dobitnici Nobelove nagrade za psihologiju ili medicinu

Nobelova nagrada za psihologiju ili medicinu dodijeljena je američkim biolozima Viktoru Ambrosu i Geriju Ruvkunu za otkriće mikroribonukleinske kiseline /mikroRNK/ i njene uloge u posttranskripcionoj regulaciji gena.
Ambros i Ruvkun dobitnici Nobelove nagrade za psihologiju ili medicinu (Foto: EPA-EFE/Christine Olsson) -
Ambros i Ruvkun dobitnici Nobelove nagrade za psihologiju ili medicinu (Foto: EPA-EFE/Christine Olsson)

- Ovogodišnja Nobelova nagrada za psihologiju i medicinu dodijeljena je Viktoru Ambrosu i Geriju Ruvkunu za otkriće mikroRNK i njene uloge u posttranskripcionoj regulaciji gena - objavljeno je na "Iks" nalogu "Nobelova nagrada".

Imena dobitnika priznanja za oblast fizike biće saopštena sutra, za hemiju u srijedu, 9. oktobra, za književnost u četvrtak, 10. oktobra, za mir u petak, 11. oktobra, a za ekonomiju u ponedjeljak, 14. oktobra.

Laureati su pozvani da im se uruče priznanja na ceremoniji 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela, po kojem je nazvano ovo priznanje.

Priznanje za psihologiju ili medicinu prošle godine su dobili Katalin Kariko i Dru Vajsman, za otkrića koja su omogućila proizvodnju vakcina protiv kovida 19 zasnovanih na informacionoj RNK /iRNK/, koje su bile ključne u usporavanju pandemije.