latinica  ћирилица
07/10/2024 |  12:59 ⇒ 13:01 | Autor: SRNA

Skupština Srbije o litijumu, opozicija za trajnu zabranu iskopavanja

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se traži trajna zabrana istraživanja, iskopavanja i eksploatacije bora i litijuma.
Skupština Srbije (Foto: TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ) -
Skupština Srbije (Foto: TANJUG/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)

Obrazlažući Prijedlog izmjena i dopuna zakona, koji je podnijelo 86 opozicionih i samostalnih poslanika, Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka rekla je da se zakon odnosi isključivo na rudarenje i istraživanje litijuma i bora.

- Prijedlog je i da se iskopavanje trajno zabrani, ne do narednih vlasti, već do narednih generacija. Za sada je na nama, na našoj djeci, da ostavimo čistu vodu, vazduh i zemlju, što im je i Ustavom zagarantovano - rekla je Nestorovićeva.

Ona je navela da "bez litijuma neće ništa stati, neće biti bilo kakve neimaštine, niti će sa litijumom ljudi biti okićeni zlatom i parama", te dodala da strane kompanije vrše pritisak da se litijum eksploatiše.

Nestorovićeva je rekla da su količine litijuma u Srbiji desetostruko preuveličane, te ukazala i na posljedice po ekosistem, ekološke resurse prirode, vodu, vazduh, na zdravlje ljudi, razvoj turizma, te zagađenje životne sredine kancerogenim arsenom i drugo.

- Postavlja se pitanje, koja je cijena i ima li cjienu ono što se nalazi na površini iznad rudnog polja, a što će biti nepovratno uništeno... Kolika je vrijednost bioloških i prirodnih resursa? - upitala je ona, navodeći da je samo okvirno poznata tehnologija prerade, kao i kolika će biti rudna renta za državu.

Nestorovićeva je rekla da se Srbija pretvara u državu rudarstva i prljavih tehnologija, da se strane kompanije ponašaju prema Srbiji kao prema koloniji, te založila se za ekološki odgovorno rudarstvo.

- Projekat Јadar je nepromišljeno prepušten Rio Tintu - rekla je Nestorovićeva, dodajući da ova kompanija nigdje u svijetu nema dozvolu za rudarenje litijuma.

Poslanici su prethodno odbacili više prijedloga za dopunu dnevnog reda, među kojima i stavljanje van snage Zakona o rodnoj ravnopravnosti, te prijedog rezolucije o "genocidu o Srebrenici", koji je predložila grupa poslanika, predvođena Šaipom Kamberijem.