latinica  ћирилица
07/10/2024 |  13:19 ⇒ 13:35 | Autor: Agencije

Kinezi obožavaju Valtera

Izložba "Bata u 90 slika", koja prikazuje život i rad velikog srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića nakon obilaska Srbije predstavljena je i u Kini.
Velimir Bata Živojinović - Foto: Screenshot/YouTube
Velimir Bata ŽivojinovićFoto: Screenshot/YouTube

Da je popularni Valter u dalekoj Kini među obožavanim filmskim likovima svjedoči i veliko interesovanje za ovu postavku.

Izložba "Bata u 90 slika" otvorena je u Kulturnom centru "Ivo Andrić" u Kini.

- Mnogo Kineza odazvalo se pozivu, iako je trenutno državni praznik. Skoro ništa ne radi sedam dana, ali mi smo uspjeli da ih okupimo oko Bate Živojinovića. Znamo da su filmovi "Most" i "Valter brani Sarajevo" dva filma koja su ostavila veliki utisak na Kineze, a kažu da su među najgledanijima u istoriji kineske kinematografije. Više od 11 milijardi ljudi je videlo te filmove - istakao je  Andrija Јorgić, direktor lista Borba.

Јorgić je istakao i da je cilj ove izložbe, između ostalog, da se mladima približi lik i djelo legendarnog srpskog glumca.

Među izloženim fotografijama, posjetioci su bili posebno zainteresovani za onu sa Јosipom Brozom Titom.

- Mislim da im je najinteresantnija fotografija na kojoj se Bata pozdravlja sa Titom. Koji god je Kinez ušao pokazao je prstom i rekao Tito. Izenadio sam se što su prepoznali i Milenu Dravić na jednoj od fotografija. Naši glumci su ostavili utisak širom svijeta - istakao je Јorgić.

Ova izložba biće poklonjena prijateljskom kineskom narodu.