latinica  ћирилица
07/10/2024 |  13:57 ⇒ 13:57 | Autor: RTRS

Tragične poplave u FBiH upozorenje za cijeli region

Tragične poplave u nekoliko opština u Federaciji BiH sa velikim brojem žrtava i ogromnom štetom, upozorenje su za cijeli region da se mora mnogo ozbiljnije pristupiti problemu bujičnih poplava, saopšteno je iz Јavne ustanove Vode Srpske.
Vode Srpske -
Vode Srpske

Razorne bujice koje nastaju kao posljedica obilnih padavina u kratkom periodu na određenom prostoru sve su češća pojava u Evropi, a strašne slike ovih dana iz Јablanice i drugih mjesta u FBiH u proteklih nekoliko godina mogle su se vidjeti u Njemačkoj, Belgiji, Italiji, Austriji i drugim evropskim zemljama.

Od velikih poplava 2014. godine u Republici Srpskoj i cijeloj BiH urađeno je mnogo na obnovi nasipa i drugih objekata odbrane od poplava, uređenju i regulaciji riječnih korita, te su preduzete i druge mjere.

- Međutim, više hidrologa ovih dana su istakli mišljenje da nema prave odbrane od ovakvih bujičnih poplava koje su direktna posljedica ubrzanih klimatskih promjena. Zbog toga je neophodno da se više radi na unapređenju sistema ranog upozorenja na obilne padavine i mogućnost nastanka bujičnih poplava - navodi se u saopštenju.