latinica  ћирилица
07/10/2024 |  13:58 ⇒ 14:09 | Autor: SRNA

Srbija i Sjeverna Makedonija potpisale memorandum o zajedničkom gasovodu

Srbija i Sjeverna Makedonija potpisale su memorandum koji predviđa zajedničku izgradnju gasovoda dužine oko 70 kilometara i godišnjeg kapaciteta od oko 14 milijardi metara kubnih prirodnog gasa, a koji je uvod u izgradnju novog interkonektora.
Memorandum o zajedničkom gasovodu (Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Memorandum o zajedničkom gasovodu (Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je na konferenciji za novinare u Skoplju da su memorandum potpisali Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i Ministarstvo energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Sjeverne Makedonije, te da će Srbija sa tom gasnom interkonekcijom biti bolje snabdjevena prirodnim gasom iz južnog pravca.

Vučević, koji boravi u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, rekao da će Srbija izgradnjom gasovoda do Sjeverne Makedonije dobiti još jednu gasnu intekonekciju iz Grčke, pored one koju već ima sa Bugarskom i kraka gasovoda "Turski tok".

On je dodao da je premjer Sjeverne Makedonije u razgovorima predložio da se paralelno radi i naftovod i da Srbija dobije mogućnost snabdijevanja naftom preko teritorije Sjeverne Makedonije.

Vučević je naglasio da se Srbija neće odreći nijednog izvora snabdijevanja gasom koji je dostupan.

On je rekao da je od premijera Sjeverne Makedonije Hristijana Mickoskog dobio uvjeravanja da zvanično Skoplje vidi Koridor 10 kao ključni strateški pravac za razvoj željezničke inFrastrukture, saobraćaja i transporta, dodajući da je interes obje zemlje da se spoje i brzom prugom.

- Time bi centralnu Evropu povezali sa mediteranskim basenom i izlazom na Egejsko more, a Grčku približili centralnoj Evropi -  dodao je Vučević.

Tokom susreta je bilo riječi i o graničnim prelazima, odnosno da putnici i prevoznici imaju samo jedan pregled pasoša i ličnih karata.

Premijer Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski rekao je da su razgovarali o poboljšanju veza i ekonomije dvije zemlje, dodajući da Srbija i Sjeverna Makedonija dijele viziju da je budućnost regiona u EU.

- Mislim da su odnosi naših zemalja na visokom nivou i da ćemo u narednom periodu više produbiti naše veze, kao i da ćemo graditi dobrosusjedske odnose sa svim susjedima i da svi zajedno budemo dio EU - naveo je Mickoski.