latinica  ћирилица
07/10/2024 |  15:07 ⇒ 15:16 | Autor: Agencije

Srbija i Sjeverna Makedonija potpisale Memorandum za gradnju zajedničkog gasovoda (FOTO)

Premijer Miloš Vučević rekao je u Skoplju da su se vlade Srbije i Severne Makedonije saglasile i potpisale Memorandum koji predviđa zajedničku izgradnju gasovoda dužine oko 70 kilometara, koji bi imao godišnji kapacitet od oko 14 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.
Potpisivanje sporazuma (foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Potpisivanje sporazuma (foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

Vučević je, na na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom Vlade Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim, rekao da Memorandum o razumijevanju i saradnji u oblasti gasa između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Sjeverne Makedonije, predstavlja uvod u izgradnju novog interkonektora.

Vučević je rekao da je namjera da Srbija preko Sjeverne Makedonije dobije još jednu liniju snabdijevanja prirodnim gasom.

- To je veza preko Sjeverne Makedonije ka Grčkoj, ka Aleksandropolisu, odakle stiže gas. Ono što jeste naša strateška odluka, govorimo o Republici Srbiji, jeste da imamo diversifikaciju izvora snabdijevanja prirodnim gasom. Mi, naravno, želimo da ne izgubimo nijednog od partnera, ali želimo da širimo partnere koji su zainteresovani da sarađuju s nama na polju energetike i to će svakako doprinijeti energetskoj stabilnosti za našu državu - rekao je Vučević.

Potpisivanje sporazuma (foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

Naglasio je da je gas za Srbiju od velikog značaja i za proizvodnju električne energije, ali i za rad velikog broja stranih kompanija koje posluju u zemlji, ali i za snabdijevanje domaćinstava.

- Tako da je nama priroda na ovaj krak preko Sjeverne Makedonije, ka luci u Grčkoj. I ono što je predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije kandidovao jeste da se paralelno radi i naftovod i da dobijemo i tu mogućnost snabdijevanja naftom ka našoj državi - istakao je Vučević.

Dodao je da je tokom susreta sa sjevernomakedonskim kolegom, pored infrastrukture, dominiralo pitanje energetike i ukazao da svi trošimo sve više električne energije, jer industrija raste, ali da je više troše i građani.

- Moramo razumijeti klimatske promjene, moramo razumijeti šta je ono što je zelena agenda Evropske unije, u čemu mora da se saglasi ili sinhronizuje i Zapadni Balkan, a istovremeno da ne izgubimo ekonomski i energetski potencijal - naveo je Vučević.

Potpisivanje sporazuma (foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

Ukazao je da će obje zemlje morati mnogo toga da urade na tom polju.

- Puno posla nas čeka, tako da je dobra stvar da smo se saglasili da izgradimo novi gasni interkomentor - dodao je Vučević i ukazao da bi Srbija sa tom gasnom interkonekcijom svakako bila bolje snabdijevena prirodnim gasom iz južnog pravca.

Za premijera Srbije priređen je svečani doček ispred vlade Sjeverne Makedonije, a poslije toga se sastao sa kolegom Hristijanom Mickoskim.

Mickoski je naveo da Sjeverna Makedonija završava tendersku dokumentaciju za interkonektor koji treba da počne da se gradi. Naveo je da je bilo riječi i o izgradnji brze pruge koja predstavlja strateški prioritet vlade Sjeverne Makedonije, dodajući da regionalno povezivanje ostaje prioritet dvije zemlje.

Vučević će se sastati i sa predstavnicima srpskih udruženja, kulturno-umjetničkih društava, političkih partija, kao i srpskih kompanija koje posluju u Sjevernoj Makedoniji.

Podsjetimo, do nedavno je Srbija uvozila gas isključivo iz Ruske Federacije, a gasni interkonektor Srbija-Bugarska, koji je izgrađen trebalo bi da omogući diversifikaciju izvora snabdijevanja i da, kako to Zapad definiše, "oslobodi Srbiju i region zavisnosti od ruskog gasa". Ipak, to podrazumijeva kupovinu skupljeg tečnog prirodnog gasa (TNG), koji do grčke luke Alekandropolis, stiže tankerima iz Katara, Norveške ili Amerike, a potom se mora pretvoriti iz tečnog u gasno stanje da bi se transportovao gasovodom.

Iako je bilo najavljeno da će Srbija ovom trasom, iz Azerbejdžana uvoziti 400 miliona kubika gasa iz Azerbejdžana, krajem septembra su predstavnici "Srbijagasa" i azerbejdžanske kompanije SOKAR potpisali sporazum o snabdijevanju gasom koji predviđa dobijanje do milion kubika dnevno za potrebe Srbije i to u periodu od 1. novembra do 31. marta, što znači ukupno oko 150 miliona kubika gasa.