latinica  ћирилица
07/10/2024 |  15:10 | Autor: SRNA

Vlada HNK: Formiran štab za procjenu štete i sanaciju

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona formirala je Štab za procjenu štete, sanaciju i plan oporavka na područjima koje je zadesila prirodna katastrofa, izjavila je predsjednik kantonalne Vlade Marija Buhač i dodala da je zatražila dokumentaciju u vezi sa kamenolomom u Donjoj Јablanici.
Konjic - poplave - Foto: SRNA
Konjic - poplaveFoto: SRNA

Buhačeva je danas nakon vanredne sjednice Vlade rekla da je hitno potrebna procjena materijalne štete na putnoj infrastrukturi i stambenim objektima, kao i u poljoprivrednim društvima.

- Potrebno je pružiti i psihološku podršku, kako stanovnicima, tako i službama koje su pružale pomoć u ovoj situaciji. Svi ministri su dobili zaduženja da sačine planove, a sutra ćemo na terenu zasjedati i u saradnji s nadležnim na području Јablanice i Konjica koordinisati - rekla je Buhačeva na konferenciji za novinare.

Prema informacijama koje Vlada HNK ima, kaže Buhačeva, Vlada FBiH preduzima sve moguće aktivnosti da se osposobi putni pravac od Sarajeva prema Mostaru koji je trenutno osposobljen za nužne slučajeve.

Ona je istakla da je potrebno uraditi detaljnu procjenu bezbjednosti kako bi taj put u potpunosti bio u funkciji.

- U vezi sa putem Konjic-Borci-Rujište, koji služi kao alternativni, Vlada HNK trenutno ima popis putne infrastrukture koja je oštećena. Treba izraditi novu plansku dokumentaciju za sve te puteve i to su sve pitanja koja traže detaljnu analizu - rekla je Buhačeva.

Ona je naglasila da je materijalna šteta ogromna i da budžet HNK to neće moći pokriti, te da će tražiti pomoć viših nivoa vlasti.

Buhačeva je rekla da je u vezi sa kamenolomom iznad Donje Јablanice i moguće odgovornosti za katastrofu, zadužila Ministarstvo privrede da dostavi svu dokumentaciju o tome.

- Ova Vlada nije izdala nikakvu koncesiju za kamenolom, niti imamo evidentirane prihode od koncesione naknade za taj kamenolom, ali sam zadužila Ministarstvo da izvuče svu dokumentaciju iz arhive za to preduzeće i da mi do kraja dana sačine izvještaj, nakon čega ću moći dati više informacija - navela je Buhačeva.

Prema posljednjim zvaničnim informacijama, 16 ljudi smrtno je stradalo u poplavama u HNK, 15 je iz Јablanice, a jedna osoba iz Konjica.

U Konjicu se i dalje traga za četiri prijavljene nestale osobe, a u Јablanici za njih petoro, čiji su nestanak prijavili rodbina, prijatelji i komšije.