latinica  ћирилица
07/10/2024 |  15:26 ⇒ 15:31 | Autor: SRNA

Drakulić: Neću odustati od teme stradanja Srba u Јasenovcu

Scenarista filma "Dara iz Јasenovca" Nataša Drakulić poručila je da neće odustati od teme stradanja Srba koji su preživjeli pakao Јasenovca i drugih logora bez obzira na pogrešno predstavljanje djevojčice Dare iz Јasenovca na američkom gigantu filmske industrije Amazon.
Nataša Drakulić -
Nataša Drakulić

Nakon što je Dara predstavljena kao "hrvatska djevojčica", a potom i kao "djevojčica koja se suočila sa Holokaustom", Drakulićeva je istakla u izjavi Srni da je to neće natjerati da odustane od teme stradanja Srba.

- "Dokon pop i jariće krsti" kaže stara lička narodna poslovica. Ako neko misli da ću odustati da se bavim temom Srba koji su preživjeli pakao Јasenovca, Јadovna, otoka Paga, ili pakao bilo čega tamo... Neću! To su utkali u mene moji stari - rekla je Drakulićeva.

Ona je naglasila da je nju film "Dara iz Јasenovca" koštao toga da u Hrvatsku na očev grob mora da ide pod policijskom pratnjom, da je kritikovana da je "pretjerala" sa filmom "Dara".

- Hvala Bogu, žena po kojoj sam pisala Daru iz Јasenovca neki dan je napunila 90 godina, Јelena Buhač Radojičić - rekla je Drakulićeva i dodala da ima advokatski tim koji će se baviti ovim pitanjima.

Drakulićeva je rekla da se namjerne ili nenamjerne "greške" mogu spriječiti samo novčanom kaznom.

- Јa sam Ličanka, došla sam u "Oluji". Svi moji stavovi su vrlo javni. Meni se stalno spočitava da sam neki ratni huškač. Јa to nisam - istakla je Drakulićeva.

Američki gigant filmske industrije Amazon nedavno je napravio grešku velikih razmjera tako što je Daru iz Јasenovca predstavio kao "hrvatsku djevojčicu".

Međutim, Amazon je htio da se ispravi, pa je napravio još veću grešku, tako što je sada u opisu filma ponovo izbjegao da napiše da se radi o srpskoj djevojčici, pa napisao "U Hrvatskoj 1940. godine, desetogodišnja Dara suočava se sa hororom Holokausta".