latinica  ћирилица
07/10/2024 |  17:01 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Poznato ko su novi gradonačelnici i načelnici; Koje stranke su osvojile mandate u lokalnim skupštinama? (VIDEO)

Centralna izborna komisija objavila je na veb stranici preliminarne rezultate lokalnih izbora za gradonačelnike i načelnike, na osnovu 94,07 odsto obrađenih biračkih mjesta.
Lokalni izbori 2024. - Foto: RTRS
Lokalni izbori 2024.Foto: RTRS

Za gradonačelnike i načelnike obrađeno je 94.07 odsto miračkih mjesta.

Za skupštine gradova i opština obrađeni su rezultati sa 85,96 odsto biračkih mjesta.

BANjALUKA 

Prva partija u Skupštini grada Banjaluke ostaje SNSD. Novi mandat za gradonačelnika Banjaluke osvojio je Draško Stanivuković, kandidat PDP-a.

ISTOČNO SARAЈEVO

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva ostaje SNSD-ov Ljubiša Ćosić, nakon ubjedljive pobjede i osvojenih više od 22.000 glasova. Tri načelničke pozicije na sarajevsko-romanijskoj regiji pripale su SNSD-ovim kandidatima, jedna koalicionom partneru na nivou Republike DEMOS -u i dvije kandidatima SDS.

BIЈELjINA

SNSD je poslije više od dvije decenije osvojio načelničko mjesto u Ugljeviku, njegov kandidat Dragan Gajić pobijedio je dugodišnjeg načelnika SDS-a Vasilija Perića.

U Zvorniku je SNSD apsolutni pobjednik izbora dugi niz godina, gradonačelnik Bojan Ivanović je obnovio mandat. U Bijeljini i Loparama ponovo su pobijedili Ljubiša Petrović i Rado Savić.

SNSD je u Bijeljini, Zvorniku i Ugljeviku osvojio najviše glasova za lokalne skupštine.

TREBINjE

Od sedam istočnohercegovačkih lokalnih zajednica, tri su dobile nove načelnike, Berkovići, Bileća i Gacko. U Trebinju ubjedljivo je pobijedio kandidat SNSD-a i aktuelni gradonačelnik Mirko Ćurić.

Prema prvim rezulatima, pobjednici za mjesto načelnika i gradonačelnika imaće i podršku skupštinskih većina za svoj rad .

DOBOЈ 

Boris Јerinić, kandidat SNSD-a, obnovio je mandat gradonačelnika Doboja. Prema preliminarnim rezultatima, Јerinić je ostvario ubjedljivu pobjedu u odnosu na ostale kandidate. Vukosavlje, Stanari, Brod dobili su nove načelnike, a Derventa gradonačelnika.

PRIЈEDOR

U pet od šest potkozarskih lokalnih zajednica pobjeda na izborima za načelnika pripala je kandidatima SNSD-a, pokazuju prelimninarni rezultati. Samo u Krupi na Uni pobijedio je kandidat NPS Gojko Kličković. SNSD će imati i najviše odbornika u svim potkozarskim lokalnim skupštinama.

GRADIŠKA

Birači u Gradišci odlučili su da aktuelni gradonačelnik iz SNSD-a Zoran Adžić i naredne četiri godine vodi grad. Prema do sada obrađenim rezultatima gradonačelnik će imati i komotnu skupštinsku većinu, predvođenu SNSD-om i koalicionim partnerima.

FOČA

Za Skupštinu opštine Foča, nakon obrađenih 77 odsto glasova, u vođstvu je SNSD sa 39,54 odsto ispred SDS- Volja naroda sa 19,82 odsto glasova. Demos je dobio 10,69 odsto, zatim Socijalistička partija 9,47, Ujedinjena Srpska 5,54 odsto glasova.

Ispod pet odsto su osvojili DNS-SNP, NPS i SPS. Manje od dva odnosno jedan odsto glasova dobili su SDA, Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića i Narodni front – Јelena Trivić.

Na 25 od 27 biračkih mjesta za načelnika opštine Foča za kandidata SNSD-a Milana Vukadinovića glasalo je 4.722 birača ili 53,61 odsto, a za kandidata SDS-Volja naroda Ognjena Bodirogu 4.130 ili 46,39 odsto.

VIŠEGRAD 

SNSD je osvojio najviše odborničkih mjesta u lokalnoj skupštini u Višegradu. Cenzus je prema podacima CIK prešlo još devet političkih stranaka. Da li će biti određenih promjena u rasporedu mandata biće poznato nakon što se prebroje glasovi pet mobilnih timova , te glasovi pristigli poštom.

MRKONjIĆ GRAD 

Savez nezavisnih socijaldemokrata, apsolutni je pobjednik na lokalnim izborima za načelika i Skupštinu opštine Mrkonjić Grad. Stranka je osvojila 13 od 25 odborničkih mjesta i imaće apsolutnu većinu u Skupštini. Kandidat za načelnika opštine Dragan Vođević osvojio je više od 5.000 ili 60 odsto glasova i obnovio načelnički mandat.

SREBRENICA

Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika opštine Srebrenica Miloš Vučić osvojio je 4.250 ili 75,45 glasova, podaci su Centralne izborne komisije BiH sa 23 od 24, odnosno 95,83 odsto biračkih mjesta. Nezavisni kandidat Hamdija Fejzić dobio je 1.323 ili 23,49 odsto glasova, a nezavisni kandidat Aleksandar Simić 60, odnosno 1,07 odsto glasova.

BRČKO 

Na lokalnim izborima u distriktu Brčko lista SNSD-SPS se našla na vrhu tabele, sa 4.772 glasa, dok je na drugom mjestu SDA koja ima 4.500 glasova. Na trećoj poziciji su Socijalistička partija - DNS - PUP, sa 2.811 glasova, a na četvrtom HDZ BiH sa 2.697 glasova. Ujedinjena Srpska je na petom mjestu jer ima 2.644 glasa, a slijedi PDP 1.859.