latinica  ћирилица
07/10/2024 |  17:09 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Vučić: Kurti će nastaviti da izmišlja svašta samo da bi nastavio sa blokadama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Hamburgu da će Priština, predvođena /premijerom, samoproglašane države Kosovo/ Aljbinom Kurtijem nastaviti da opstruiše sve dogovore i sporazum, bez obzira na najavu da će Priština uskoro dozvoliti prolaz srpske robe preko Merdara i upozorenje da će joj biti blokiran proces prijema u EU ukoliko nastavi sa blokadom srpskih proizvoda.
Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ) -
Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ)

Nakon sastanka sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji je održan na marginama Hamburške konferencije o održivosti, Vučić je rekao da zna da će Nijemci nastaviti da insistiraju na slobodnom protoku robe i usluga, što je važno i za srpsku privredu, ali da je pitanje da li će oni moći da zaustave Kurtija u njegovim namjerama.

- On će sad da izmisli skenere, pa će da čeka da te skenere upotrebi 11 meseci, a onda će u stvari da ih čeka 22 meseca. Stalno će nešto da izmišlja, jer zna da, kada se radi po pravilima, Srbija ima dominantnu ekonomiju u regionu i da može da ostvari svoje interese - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je poručio da očekuje da će Priština poštovati dogovor o slobodnom pristupu roba i usluga dva dana, ali da će treći dan zaustaviti nekoga iz ko zna kakvog razloga.

- Četvrtog dana će zaustaviti čitav prelaz, a peti dan će reći da su našli nekoga sa dva metka. Ali, šta god da prođe i kako god da prođe, bolje je da prođe nešto nego ništa. U svakom slučaju, nema nikakvo poverenje u njihovu želju za sprovođenjem Briselskog sporazuma ili bilo kojeg drugog sporazuma. To se neće promeniti zato što ih dobro poznajem - rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li će u srijedu, 9. oktobra, učestvovati na samitu lidera Јugoistočne Evrope, gdje će doći i predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski, i gdje se očekuje da svi učesnici uvedu sankcije Rusiji, Vučić je rekao da još nije odlučio da li će ići na taj skup.

On je dodao da će se večeras konsultovati sa drugim ljudima da vidi šta će uraditi i da li će ići na taj skup, jer je tekst Deklaracije, koji će biti ponuđen učesnicima, pravljen tako da Srbija ne može da ga prihvati.

- Onda će oni reći da smo mi `konačno pokazali pravo lice`. Taj tekst je nepismen, napisan rogobatno i pun besmislica. Pet sinonima ponavljaju za istu stvar, jer govore o groznoj, jezivoj agresiji Rusa, zlikovcima, zločincima, ubicama... Uz to, zahtevaju da svi uvode sankcije. Međutim, nama niko ne može da zapoveda šta ćemo da radimo - rekao je Vučić.

Govoreći o sastanku sa Šolcom, on je ocijenio da je razgovor bio srdačan sastanak i da su razmijenili mišljenja o brojnim temama, evropskom putu Srbije i o situaciji na Kosovu i Metohiji, o čemu su iznijeli različite stavove, ali su postigli I veliku saglasnost po pitanju brojnih svjetskih tema.

- Istovremeno, naglašena je važnost naše saradnje. Izrazili smo zahvalnost našim partnerima za ogroman broj fabrika i investitora koji iz Nemačke zapošljavaju ljude u našoj zemlji i doprinose njenom razvoju. Da nije bilo nemačkih kompanija, teško da bismo došli do ovakvog investicionog rejtinga, na čemu su nam čestitali nemački domaćini i kancelar Šolc - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije boravi u dvodnevnoj posjeti Njemačkoj, gdje prisustvuje Hamburškoj konferenciji o održivosti.

Vučić će sutra učestvovati na panelu "Pregovori o novoj alijansi – odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama".